Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva vil skje i Egypt?

Islamister vil sannsynligvis bli i flertall i det nye parlamentet i Egypt. Israel må forberede forsvar på en ny front i sør.

Tirsdag 22. november 2011 brakte den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) et intervju med Zvi Mazel, tidligere israelsk ambassadør i Egypt. Her er noen punkter fra intervjuet, fritt gjengitt.

Valget til nytt parlament i Egypt skal etter planen finne sted 28. november 2011. Mazel trodde at militærrådet som styrer Egypt, ønsker å ha valget til fastsatt tid. Men i Egypt er det ca. 20.000 valglokaler. Og med de store demonstrasjonene som har vært i en rekke byer de siste dagene, og volden i den forbindelsen, er det vanskelig å garantere sikkerheten ved valget. Så det er vanskelig å si om valget blir til fastsatt tid.

Mange demonstranter klager over at innenriksdepartementet har kontrollen over valglokalene, og de ønsker utenlandske observatører. Men Mazel tror ikke at de vil slippe til utenlandske observatører. Men det kan hende at dommere og andre egyptere kan kontrollere valget.

Man venter at Det muslimske brorskapet vil få 30-40 % av stemmene. Salafistene ventes å få ca. 10 % av stemmene – de er mye mer ekstreme og voldelige muslimer enn brorskapet. Det nye parlamentet vil sannsynligvis få et flertall av islamister, for første gang i historien. [Mazel bruker riktignok uttrykket ”muslimer”, men de aller fleste parlamentarikere i Egypt har jo vært muslimer i mange år. Så han må mene islamister, i motsetning til mer sekulære muslimer som hittil har hatt makten.]

Tidligere forsvarsminister i Israel, Benjamin Ben-Eliezer, var en nær venn av den tidligere presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, som ble styrtet i begynnelsen av 2011. Ben-Eliezer beskriver situasjonen i Egypt som anarki, og frykter en nært forestående konfrontasjon mellom Israel og Egypt.

Mazel tror at Israel fortsatt kan holde kontakt med den egyptiske hæren og at det ikke vil bli noen frontkollisjon mellom de to landene. Han tror ikke at brorskapet ønsker noen krig med Israel, om ikke annet så fordi en krig vil koste altfor mye av de pengene landet trenger så sårt til andre ting, og Egypt vil bli sterkt skadet i en eventuell krig. Men det vil nok bli økt terror. En regjering av Det muslimske brorskapet vil støtte Hamas mer enn Egypt har gjort tidligere. Kanskje vil de gjøre våpensmugling til Gaza lovlig.

Det vil altså sannsynligvis bli en regjering av brorskapet i Egypt. Det samme gjelder Tunisia og Libya. Israel vil antakelig stå overfor en ny front. Det er en alvorlig situasjon.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart