Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Presidentens sønn truer demonstranter

President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
- Jeg foreslår at alle som planlegger å gå ut i gatene [for å protestere] 24. august, legger igjen et avskjedsbrev hjemme, fordi vi skal ta hånd om dem, skriver Ahmed Mohammed Morsi, sønn av Egypts nye president.

I morgen 24. august er det planlagt en demonstrasjon mot Det muslimske brorskap og mot president Mohammed Morsi i Egypt. Demonstrantene blir møtt med dårlig skjulte dødstrusler på Facebook-siden til presidentens sønn.

Sjeik Hashem Islam, medlem av Egypts Al-Azhar Fatwa-komité, har også kommet ut med radikal støtte til presidenten. Han hevder å kunne «bevise», med vers fra Koranen, at alle som motsetter seg den valgte regjeringen er opprørere og vranglærere, og at de derfor kan henrettes. Alle som deltar i demonstrasjonen gjør det med risiko om dødsstraff, skal sjeiken ha sagt på Den diplomatiske klubben i Kairo.

Den politiske aktiviteten til Morsi junior vekker oppmerksomhet i Egypt. Selv presidentens tilhengere anbefaler at Morsi «gir opplæring til sin sønn», skriver Zvi Bar’el i Ha’aretz. Noen aviser har til og med begynt å sette et kritisk søkelys på presidentens familie og deres pengebruk.

– Disse tøffe utvekslingene, via Facebook fra sønnens side, og via aviser – inkludert regjeringspressen – fra Morsis motstanderes side, gjør det klart at forandring er på gang i Egypt. Et offentlig ordskifte som tillater kritikk er et fenomen Egypt ikke har kjent på flere tiår, spesielt muligheten til å kritisere regjeringen, byråkratiet, og selv presidenten og hans familie, skriver Bar’el.

Men kommer det frie ordskiftet til å fortsette?

– Det er fortsatt for tidlig å si hvordan framtiden til den egyptiske debatten vil se ut. Anwar Sadat holdt også møter med intellektuelle som kritiserte ham, men kort tid før han ble myrdet [i oktober 1981] fengslet han mange av dem. Morsi har hittil bare utpekt nye redaktører i regjeringspressen, skriver Bar’el.

Zvi Bar’el har vært journalist i Ha’aretz siden 1982. Han har tidligere vært fungerende redaktør av avisen og korrespondent i Washington.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart