Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Gjeninnfører yrkesforbud for palestinere i Libanon

Mange palestinere lever under kummerlige forhold i Libanon. Her fra flyktningeleiren Burj el-Barajneh i Beirut. (Foto: Magne Hagesæter/Flickr)
Men det er ikke bare yrkesforbud som holder de nesten 200.000 palestinerne i Libanon nede.

Det bor 175.000 palestinere i Libanon ifølge en folketelling fra 2017 (UNRWA opererer med et langt høyere antall). Disse har lenge vært utestengt fra å delta i yrker som juss, ingeniørvitenskap og medisin og mer. Men i desember 2021 besluttet den libanesiske arbeidsministeren at palestinere skulle få lov til å jobbe i yrkene de var utestengt fra.

Nå har Libanon besluttet å reversere avgjørelsen og gjeninnføre yrkesforbudet for palestinerne i landet, skriver Jerusalem Post.

Til sammen skal palestinere være utestengt fra over 70 yrker.

Reverseringen skjer etter at flere klaget på at beslutningen om å åpne opp for palestinere ville krenke rettighetene til libanesiske arbeidere. De vil heller ikke integrere palestinerne i det libanesiske samfunnet.

Palestinerne i Libanon er etterkommere av dem som flyktet eller dro fra Israel i forbindelse med den første israelsk-arabiske krig i 1948. I stedet for å bli integrert i landet de fleste av dem har bodd i hele sitt liv, holdes de bevisst nede og misbrukes i en kampanje mot Israel.

For i stedet for å integreres i landene hvor de nå bor, brukes de såkalte palestinske flyktningene som et våpen mot Israel med krav om å kunne returnere til områdene som deres forfedre forlot for mange tiår siden.

Et slikt krav betyr i realiteten at Israel ikke lenger vil ha en jødisk majoritet og at verdens eneste jødiske stat vil forsvinne.

En fagforening i Libanon sier de ikke vil etterkomme reverseringen og sier de vil fortsette å la palestinere jobbe i de berørte yrkene.

Men det er ikke bare yrkesforbud som er problematisk for palestinerne i Libanon. Siden de færreste har libanesisk statsborgerskap har de heller ikke libanesisk identifikasjonskort, som gir krav på offentlige tjenester som helse og utdanning. De er også utestengt fra å eie eiendom.

De fleste palestinere som er i arbeid i Libanon tjener som regel også mindre enn sine libanesiske kollegaer. Nesten halvparten av palestinerne i Libanon bor i overfylte og uhygieniske flyktningeleirer.

Til tross for at palestinere er utestengt fra deler av arbeidslivet, utestengt fra store deler av samfunnet og ikke få lov til å eie eiendom, så har ikke Amnesty kommet med anklager om apartheid i Libanon. De anklagene har de spart til Israel, til tross for at arabere i Israel har akkurat de samme rettighetene som den jødiske majoriteten i landet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart