Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Max Gustav Zeuthen (15), arbeidspraktikant i MIFF Danmark, forteller om hvorfor han støtter Israel. (Foto: Max Zeuthen)
Max Gustav Zeuthen (15), arbeidspraktikant i MIFF Danmark, forteller om hvorfor han støtter Israel. (Foto: Max Zeuthen)

– Ha et demokratisk sinnelag, vær demokratisk i praksis: Støtt Midtøstens eneste demokrati

15 år gamle Max Zeuthen har arbeidsuke hos MIFF Danmark: - Neste gang du spør meg om hvorfor jeg støtter Israel, så spør deg selv om hvorfor du ikke gjør det. Her forteller han med egne ord om hvorfor han støtter Israel.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Jeg er 15 år, går i 9. klasse og har arbeidsuke hos MIFF. Her er hvorfor jeg støtter Israel:

”Hvorfor støtter du Israel?”, blir jeg ofte spurt. Hvorfor vil jeg gå så langt som å støtte et land som mellom 2006-2012 har fått 48 FN-resolusjoner slengt i hodet? Hvorfor vil jeg støtte en såkalt apartheidstat, en stat hvor det drives konsentrasjonsleir på Gazastripen eller en stat som ”stjeler” land?

Hadde vi levd i en verden hvor fakta trumfet det å være faktaresistent, så ville et spørsmål om hvorfor man støtter Israel bety det samme som å spørre om hvorfor man støtter et land med demokratiske verdier, likestilling, en fri presse eller retten til suverenitet over eget land. Vi ville ha sukket inni oss når vi hørte folks absurde påstander om at Israel er en apartheidstat eller at Gaza er en konsentrasjonsleir. Dessverre må vi forholde oss til realitetene. Man er mer tilbøyelig, i for eksempel FN, til å komme med usanne anklager mot Israel enn å for eksempel holde land som Kina ansvarlig for å nekte én milliard mennesker grunnleggende friheter. Vi vet dessverre også at FNs syn på Israel smitter over på andre folks oppfatning av landet, da FN har et renommé som en pålitelig kilde. Derfor må jeg ta på arbeidshanskene og hamre løs på tastene for å forklare hvorfor jeg som ung støtter Israel og hvorfor man slik jeg ser det bør støtte staten. Både unge og voksne.


For det første er Israel det eneste demokratiet i Midtøsten. Det er fri presse i Israel, kvinner og menn er likestilt og LGBT-folk har rett til full beskyttelse av staten. Det er full religionsfrihet, uavhengige domstoler og folk har alltid rett på en advokat hvis de anklages for kriminalitet. 1/5 av Israels befolkning er arabere. De nyter de samme rettigheter og har rett til den samme beskyttelse som en jødisk israeler. Det er et arabisk parti representert i Knesset (Felleslisten) og George Karra er en arabisk høyesterettsdommer i det israelske rettsvesenet. Selv på et hverdagslig nivå er arabere og jøder i staten Israel fullt likestilt. De har adgang til de samme bussene, går på de samme veiene og det er ikke uvanlig at en israelsk jøde har en arabisk muslim som nabo. Vi kan altså krølle sammen de papirtynne argumentene om at Israel er en apartheidstat og hive dem i søppeldunken. Å anklage Israel for å praktisere apartheid er ikke bare en fornærmelse mot det landet i Midtøsten hvor blant annet religiøse minoriteter nyter flest rettigheter. Det er også en stor fornærmelse mot Sør-Afrikas svarte befolkning som gåtte gå gjennom virkelig apartheid, siden det undergraver hvilke grusomheter de måtte gjennomleve.

Utover dette støtter jeg Israel fordi de har vist størst vilje til å lage en fredsavtale og en en to-statsløsning. Minst 5 ganger har Israel tilbudt palestinerne en stat. For eksempel i 2008 da Ehud Olmert (tidligere israelsk statsminister) tilbød å gi bort 94% av Vestbredden og Øst-Jerusalem som en palestinsk hovedstad. Mahmood Abbas (de palestinske selvstyremyndighetenes president) avviste avtalen. Så hvis folk bruker argumentet om okkupasjon av Vestbredden som begrunnelse for at man ikke bør støtte Israel, så bør man huske på at Israel flere ganger har tilbudt å gi områdene til palestinerne og at Israel dessuten trakk seg ut av Gaza i 2005 i håp om fred. Terrorgruppen Hamas tok over makten i Gaza i 2007.


Det bør også understrekes at alle militæroffensiver har vært for å forsvare Israels suverenitet og sikkerhet. Israel har like lite interesse av krig som Danmark har. Det avspeiles i de mange fredsavtalene Israel har forsøkt å inngå med palestinerne.
Sist men ikke minst er Israel en verdifull handelspartner for vestlige land og en stor produsent av blant annet medisiner. Israel bidrar til vår daglige velferd og velvære.

Man må spørre seg selv om man vil støtte en palestinsk regjering (jeg vil gjerne understreke at jeg på ingen måte kritiserer den palestinske befolkning, religion og kultur, men kun deres regjering). Terrorgruppen Hamas styrer Gaza og anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere (terrorgruppen er blant annet på EU og USAs terrorliste) og Fatah på Vestbredden som blir beskyldt for å være en dypt korrupt organisasjon. Hamas bruker Gazas innbyggere som menneskelige skjold mot israelske forsvarsangrep og de har i årevis fyrt av flere tusen raketter mot israelske byer og kibbutzer i Sør-Israel. Det er dessuten bevist at de graver terrortuneller fra Gaza inn i Israel for å begå terrorangrep mot israelere. Det er ingen demokratiske rettigheter, LBGT-folk er på ingen måte beskyttet og likestilling finnes ikke. Støtter man den palestinske ledelsen støtter man etter mitt syn et styre som er direkte til skade for palestinerne (en gruppe mennesker som i likhet med israelerne ønsker fred.

Så neste gang du spør meg om hvorfor jeg støtter Israel, så still deg selv det samme spørsmålet…
Se også min video fra Københavns gater, hvor jeg spurte tilfeldig forbipasserende hva de synes om Israel – se klippet på YouTube:

Jeg spurte også tilfeldige folk fra København om hvilket land i Midtøsten de helst vil bo i?

Artikkelen er skrevet av Max Gustav Zeuthen (15) for miff.dk og er bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen. Max har arbeidsuke for MIFF Danmark denne uken.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart