Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Patriarkenes grav og Rakels grav utelatt fra nasjonalarv-program

Patriarkenes grav i Hebron. (Foto: Djampa, Wikimedia Commons)
Patriarkenes grav i Hebron. (Foto: Djampa, Wikimedia Commons)
Rakels grav og Makpela-hulen (Patriarkenes grav) kommer til bli utelatt fra listen over Israels nasjonalarv-steder, opplyser Hærens Radio tirsdag. For to år siden lovet statsminister Benyamin Netanyahu å holde dem på listen.

Tjenestemenn ved statsministerens kontor insisterer på at de to stedene, som ligger i PA-byene  Betlehem og Hebron, ble utelatt kun på grunn av logistikk. Andre statsansatte antyder at beslutning var motivert av redsel for fordømmelse fra verdensledere.

Les bakgrunnsartikkelen Palestinernes behandling av jødenes hellige steder.

Les også om Hebrons ordfører, som vil forby jøder å be ved Patriarkenes grav.

 

2010: Ja, 2012: Nei

I 2010 kunngjorde Netanyahu en liste over nasjonalarv-steder som skulle bli reparert og renovert som en del av det israelske nasjonalarv-programmet. Rakels grav og Makpela-hulen stod da på listen. Etter jødisk tro og årtusenlang tradisjon er Makpela-hulen stedet hvor stammødrene (Sara, Rebekka og Lea) og de tre stamfedrene (Abraham, Isak og Jakob) ble begravet i sin tid. Rakel ble gravlagt på veien til Betlehem.

Da den endelige listen over nasjonalarv-steder ble sendt til regjeringsmedlemmene for godkjenning, ble det klart at disse to stedene er tatt bort fra listen av en prioriteringskomité, forteller Israel Hayom.

 

Bekymring for økt spenning i området

UNESCOs generaldirektør, Irina Bokova, sa i 2010 at hun frykter økt spenning i områder dersom de to hellige stedene skulle bli inkludert på listen. FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Robert Serry, sa at stedene hadde «historisk og religiøs betydning ikke bare i jødedommen, men også i islam og kristendommen».

 

Hershowitz: Fornekter vår arv

Vitenskap- og teknologiminister Daniel Hersckowitz (NRP) har sendt et brev til statssekretær Zvi Hauser, hvor han insisterer at Rakels grav og Makpela-hulen kommer tilbake på listen, forteller Hærens Radio.

– Å utelate Rakels grav og Makpelah-hulen er som å fornekte vår arv. Dette er gravstedene til våre tre stamfedre og fire stammødre. Staten Israel henter hele sin arv fra disse stedene, argumenterer Hershkowitz.

 

Netanyahu: Vi reparerer de stedene som trenger det

Statsministerens kontor insisterer på at de gjør det som trengs i forhold til de hellige stedene og andre nasjonalarv-steder.

– Prosjektene som skal bli godkjent nå er steder som trenger umiddelbar og hurtig renovering. Rakels grav holder allerede på å bli renovert uansett, og det er ingen kjente problemer ved Makpelah-hulen, sier en tjenestemann ved statsministeres kontor, i følge Hærens Radio.

Det er ventet at listen over nasjonalarv-steder vil bli vedtatt i regjeringen tirsdag.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart