Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kontroll med kontrollposter

Palestinerne opplever de israelske kontrollpostene, på grensen til Arafats områder og ellers, som en stor ydmykelse og prøvelse.

Kontrollposten er en liten, militær stilling med sandsekker og bærbare toaletter. Israelerne kontrollerer biler som kjører forbi. Hensikten er å forhindre at terrorister slipper inn i Israel, og at bl. a. stjålne biler slipper ut. Soldatene kontrollerer identitets-kort og tillatelser til å besøke Israel, og forsøker å finne ut hvem som kan utgjøre noen sikkerhetstrussel.

Noen ganger blir palestinske landsbyer og byer satt under «intern avstengning». Israelerne stenger veiene inn og ut med dype grøfter eller store betongblokker, slik at ingen biler kommer ut og inn. Folk må rett og slett gå til fots, utenfor veiene, mest mulig utenfor synsvidde av soldatene. Det er nok ikke mange terrorister som går gjennom de militære kontrollpostene.

Arbeidsløse palestinere kommer til kontrollpostene. De forsøker å overtale soldatene til å slippe dem inn i Israel slik at de kan få seg arbeid. Slitne soldater forsøker å hindre dem.

Noen ganger gjelder det syke palestinere som skal behandling i Israel. Det er mange grensetilfeller, og ikke alltid får alle soldatene klar beskjed om alt. Ifølge israelere hender det også at palestinere forfalsker papirer for å få folk inn i Israel, så det er ikke alltid så lett. Det har hendt at folk har dødd fordi det tok for lang tid å komme til sykehus.

Det kan ikke stikkes under en stol at for noen soldater blir påkjenningen for stor enkelte ganger. Det forekommer at noen slår palestinere, stikker hull på dekkene, lar dem bare stå og vente i solsteiken eller nedverdiger dem på andre måter. Noen forlanger også bestikkelser i form av sigaretter eller andre varer. Alt dette er selvsagt ulovlig. Men kan være fristende når palestinerne opptrer mer enn vanlig provoserende, eller når soldaten selv føler behov for å vise sin makt.

Grupper av israelere har gjort det til en oppgave å kontrollere at alt går reglementært for seg. De kan ikke være overalt, men de bidrar til at soldatene føler seg overvåket. Mange soldater mener at det egentlig er greit, så er det lettere å oppføre seg skikkelig.

Ikke alle har like stor tro på hvor effektiv kontrollen er, særlig ikke i Jerusalem. Det er umulig å kontrollere hele grensen. Fotgjengere kan krysse ukontrollert mange steder, enkelte steder også biler. Men det ser ut for å være et faktum at når det er avstengning, særlig når det er streng avstengning, blir volden redusert.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart