Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

2.000 reportere følger tilbaketrekningen

Verdens øyne er vendt mot Gaza-stripen.

Verdens øyne er vendt mot Gaza-stripen.

Ifølge Aaron Klein i World Net Daily, er omkring 1.500 reportere fra hele verden allerede inne blant bosetterne i Gush Katif. Det er ventet ytterligere 400 journalister og fotografer før tilbaketrekningen starter i midten av august.

Journalistene som vil leve tett på bosetterne de siste ukene må betale en høy pris. Etterspørselen etter ledige rom har presset husleien kraftig i været. Flere reportere forteller at månedsleien for et værelse har gått forbi 35.000 kroner i måneden. Flere huseiere ber om seks måneders husleie forskuddsbetalt.

Reporterne må imidlertid være ute av Gaza-stripen før selve evakueringen starter. Alle som har fått innreisetillatelse har personlig signert et løfte om å forlate bosetningene senest 14. august. Flere journalister har varslet at de vil bryte løftet og fortsette med å rapportere fra Gush Katif så lenge de kan.

IDF lover å ta reportere med på daglige turer inn til bosetningene etter 14. august, men Foreningen for utenlandsk presse er ikke fornøyd med å måtte forlate Gaza-stripen før IDF rykker inn for å gjennomføre evakueringen.

– Vi forhandler med myndighetene om å få tillatelse til å la en kjerne journalister få bli igjen under evakueringen, sier Glenys Sugarman i Foreningen for utenlandsk presse.

Aaron Klein spør hvorfor media er så opptatt av hva som skjer i Gush Katif.

– Det er klart verden er interessert, for her er konflikten jøde mot jøde, svarer den politiske analytikeren George Birnbaum.

– Dersom man hadde flyttet mennesker fra sitt hjem noe annet sted i verden ville det vært en krigsforbrytelse, uten at det nødvendigvis fikk oppmerksomhet. Her blir det bare sett på som fasinerende. Det er skammelig at ikke media retter det samme fokus på andre viktige saker. Hvis de hadde rapportert om Darfur på samme måte, ville den konflikten vært løst, sier Birnbaum.

Anita Tucker er talskvinne for bosetterne, og har bodd i området lenge. Hun svarer slik:

– Verden er fasinert fordi dette er Bibelens land. Det er her alt begynte. Jeg tror folk verden over ser på oss som helter når vi står opp mot en umoralsk plan om å kaste oss ut av våre hjem. Vi kjemper mot terror selv når vår egen regjering ikke gjør det. Dette er historien om godt mot ondt. Alle er interessert i å vite hvordan det vil ende, hvilken side som vil vinne.

Oppfølgingsnotis:

Yedioth Aharonoth:
– Media har fått se alt
Israelske og utenlandske reportere på Gaza-stripen har fritt kunnet følge den israelske evakueringen, skriver Ofer Shelah i Yedioth Aharonoth. Denne beslutningen ble tatt av Talsmannskontoret til IDF, og Shelah roser beslutningen.
– Det var ingen lett beslutning, og det er tvilsomt om noen liknende organisasjon i et annet land ville gjort det samme, skriver Shelah.
– Jounalistene føler at de ser alt, og en stor del av hva de har sett har vært soldatenes eksemplariske oppførsel. Igjen har det vist seg at åpenhet vinner, skriver Shelah.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart