Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ønsker ikke gassmottak i kommunene sine

Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Ordførerne i Haifa og Hadera ønsker ikke gassinstallasjoner på landjorden innenfor sine kommunegrenser. De sier de vil ta hensyn til borgernes sikkerhet og miljøet.

I Norge kjemper kommuneledere for å få olje- og gassinstallasjoner lagt til sin kommune. I Israel er situasjonen fullstendig snudd på hodet. Med den konstante sikkerhetstrusselen som henger over Israel, frykter lokale myndigheter mest hva som kan skje dersom mottakene skulle bli rammet av raketter og bomber. Da blir ikke milliardinntekter så viktig lenger. Og jo mer strategisk viktige og betydningsfulle de potensielle «gassanleggene» måtte være, desto mer utsatte er de for angrep.

Ordførerne i Haifa, Yona Yahav, og Hadera, Chaim Avitan, er blant dem som ikke ønsker å se et gassanlegg på egen kommunalt areal. De frykter å bli mer utsatt enn det de allerede er som mål for Hizbollahs raketter i krigssituasjon.

Uenige om miljøeffekt
De to ordførerne mener også det er andre hensyn som veier tungt. De hevder gassmottakene kan skape store miljøødeleggelser dersom de svikter, eller dersom de blir angrepet i en krigssituasjon. Ifølge Yahav og Avitan burde staten heller bruke areal på miljøvennlig energi, som vind- eller solkraft, og heller plassere raffinerier til havs.

Men miljøbevegelsen er på de sentrale myndighetenes side i denne saken. Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) påstår at bruk av naturgass senker enkelte former for miljøgassutslipp med over 80 prosent, sammenliknet med olje og kull. De har derfor oppfordret kommunene til å gi staten tomt til gassmottak og raffinerier.

– Naturgass er en hydrokarbon-miks som er renere enn kull og andre forbrenningstoffer. Dessuten er arealet som kreves for de ulike teknologiene som brukes i forhold til naturgass ganske små, om en sammenlikner med arealet som trengs for fornybar energi, hevder de i en pressemelding.

SPNI understreker at teknologien for gassanlegg til sjøs ikke er god nok ennå og at de utgjør en minst like stor miljøtrussel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart