Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabiske partier stiller samlet liste

Hanin Zoabi fra partiet Balad er blant de mest omdiskuterte arabiske representantene i Knesset. (Foto: Sergio Yahni / Flickr CC)
Hanin Zoabi fra partiet Balad er blant de mest omdiskuterte arabiske representantene i Knesset. (Foto: Sergio Yahni / Flickr CC)
De arabiske partiene i Israel samler seg om en fellesliste for å sikre at den nye sperregrensen på 3,25 prosent ikke blir et hinder for noen av dem i å bli representert i Knesset. Partiene har til felles at de er imot å bevare Israel som en jødisk stat.

Etter å ha diskutert muligheten for en slik fellesliste i flere uker, har fire arabiske israelske partier nå tatt avgjørelsen om å stille samlet til valg. Det ble kjent torsdag, skriver Ynetnews.com. Slik vil de sikre fortsatt arabisk representasjon i Knesset etter at sperregrensen ble hevet til 3,25 prosent før Knesset-valget som går av stabelen 17. mars.

Etter lange diskusjoner om utformingen av listen, er den nå klar og offentliggjort.

De fire partiene i koalisjonen har til felles at de er antisionistiske, og at de går inn for å avvikle Israel som jødisk stat, gi de arabiske 1948-flyktningene rett til å vende tilbake til dagens Israel, og opprette en palestinsk stat langs 1967-linjene, med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Tre av partiene har sekulært ideologisk utgangspunkt: Balad, UAL-Ta’al og det venstresosialistiske partiet Hadash, som har sitt ideologiske utspring fra marxismen, og som består av både arabere og jøder. Det fjerde partiet er Islamic Movement, den politiske grenen av en bevegelse som arbeider for å utbre og fremme islam blant israelske arabere.

De fire arabiske partiene har til sammen 11 representanter i Knesset i den inneværende perioden. Nå håper de at felleslisten skal resultere i enda flere mandater etter valget. Ifølge en meningsmåling i desember, planlegger 62 prosent av de israelske araberne å bruke stemmeretten sin ved det kommende Knesset-valget. Til sammenligning var det 56 prosent av dem som stemte ved valget i 2013 og 53 prosent i 2009.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart