Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Knytter jøder og arabere sammen gjennom kultur

Begynnelsen på en av de viktigste handlegatene i Gamlebyen, rett ved Jaffa Gate. (Foto: Christian Haugen, flickr.com)
Begynnelsen på en av de viktigste handlegatene i Gamlebyen, rett ved Jaffa Gate. (Foto: Christian Haugen, flickr.com)
"Møteplassen" er et sted i Jerusalem der jøder og arabere møtes, for å fremme sameksistens mellom de to største folkegruppene i hovedstaden.

Jerusalem er kanskje en av de mest multireligiøse og multikulturelle byene i verden. Men «fredelig sameksistens» har vel ikke akkurat vært det første som har «poppet inn» i hodene våre, når byen nevnes eller besøkes. Spenningene mellom jøder og arabere er store, ikke minst på grunn av at palestinerne ønsker østlige deler av byen som sin hovedstad. Den har også en sentral plass i jødedommen, kristendommen og islam, som alle er godt representert her.

Forhåpentligvis kan de uforenlige tidene så smått være i ferd med å bedre seg. I gamlebyen arrangerer innbyggere fra begge folkegrupper et fast arrangement hver andre helg, kalt «Møtepunktet». Et sted, nærmere bestemt en «vannmelon-bar», der jøder og arabere kan komme sammen for å lære hverandre å kjenne.

Her er alle velkomne og det er gratis inngang. Kulturelle innslag på den lille scenen, som musikk og poesi, er også med på å krydre opplevelsen litt ekstra. Alt i sameksistensens ånd, rapporterer Yedioth Aharonoth fra stedet.

– Problemene er mellom lederskapene våre, ikke folkene. Vi kan kommunisere, sitte og snakke, kanskje kommer vi på nye ideer, forklarer den palestinske restauranteieren i gamlebyen, Maher Al-Mufrah.

– Vi lever i dette nabolaget og vi ønsket å støtte dette prosjektet. Vi ønsket også en mulighet til å treffe folk fra østsiden av byen, som vi svært sjeldent gjør, forklarer den jødiske studenten Itamar Arvut.

Av Jerusalems 800.000 innbyggere er 2/3 jødisk og 1/3 arabisk. Arrangørene håper at det forverrede forholdet mellom sekulære og ultra-ortodokse jøder kan tjene på dette prosjektet. Ingen steder enn i Jerusalem er nemlig denne konflikten mer synlig, hvor mange sekulære velger å flytte til andre byer.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart