Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelere på gulljakt

Yossi Benayoun og Tal Ben Haim skal i 2007-2008 sesongen spille på hvert sitt storlag i engelske Premier League. Ved sesongslutt kan én av dem være seriemester.
Yossi Benayoun Født: 5. mai 1980 Posisjon: Midtbane Klubb: Liverpool Tidligere klubber: West Ham, Racing Santander, Maccabi Haifa, Hapoel Be'er Sheva Landskamper for Israel: 58

Tal Ben Haim Født: 31. mars 1982 Posisjon: Midtstopper Klubb: Chelsea Tidligere klubber: Bolton og Maccabi Tel Aviv Landskamper for Israel: 22

For første gang i historien er israelske spillere aktivt med i gullkampen i engelsk fotball. Flere har markert seg i ligaen de siste årene uten å få slippe til hos «de fire store», Manchester United, Chelsea, Liverpool eller Arsenal.

Yossi Benayoun ble allerede historisk i 2005-2006 sesongen, da hans tidligere klubb West Ham tapte FA cupfinalen mot Liverpool. Som første israeler spilte han hele finalekampen i verdens eldste fotballturnering.

Den teknisk midtbanespilleren begynte sin karriere ved fotballakademiet til Ajax i Nederland som 15-åring. Etter et år fikk han hjemlengsel og reiste tilbake til Israel. Han fikk raskt kontrakt hos storlaget Maccabi Haifa, og bidro til klubbens seriemesterskap.

I 1998 ble han oppdaget av Racing Santander og reiste dermed på nytt ut av landet. I tre sesonger holdt han klubben unna nedrykk ved å være involvert i en rekke av målene laget produserte.

Etter sju år i Spania ønsket Benayoun nye utfordringer, og signerte for London-klubben West Ham. Etter to glimrende sesonger i hovedstaden har han nå reist videre til Liverpool, engelsk fotballs mest suksessrike klubb.

Også Tal Ben Haim har rukket å gjøre seg et navn. 25-åringen kom til Chelsea på fri overgang for kort tid siden, og regnes av mange for å være Israels største spillereksport siden 1990-tallets Eyal Berkovic (Tottenham).

Som israelsk midtstopper i en utlandsk serie er Ben Haim allerede sjelden. Det er uten tvil en posisjon hvor israelsk fotball har slitt med å produsere kvalitet.

Etter å ha imponert i moderklubben Maccabi Tel Aviv, ble Ben Haim oppdaget og hentet av Bolton i 2004. I løpet av sin tid her spilte han 110 ligakamper og en håndfull UEFA-cupkamper. Samtidig har Ben Haim blitt rost opp i skyene av sin tidligere manager Sam Allardyce.

Når han denne sesongen tar på seg Chelsea-drakten vil det være med visshet om at han har evne til å prestere. Klubbens manager José Mourinho har sjelden fått nei når han har spurt om penger til kjøp, og kunne trolig valgt og vraket på spillermarkedet. I stedet har han altså valgt å satse på Ben Haim. Det er en tillitserklæring fra den mestvinnende klubben i England de siste tre årene.

Den israelske landslagskapteinen blir lagkamerat med det unge israelske spisstalentet Ben Sahar. Trolig er nok sistnevnte ennå for ung til å kunne bidra i seriesammenheng, men er likevel en svært spennende spiller for fremtiden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart