Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Obama inviterer til direkte forhandlinger

USAs president Barack Obama har invitert Israels statsminister Benjamin Netanyahu og PA-president Mahmoud Abbas til direkte forhandlinger i Washington 2. september.

Hillary Clinton annonserte toppmøtet i en pressekonferanse fredag. Den amerikanske utenriksministeren fortalte at samtalene vil bli startet uten forhåndsbetingelser, og hun uttrykte tro på at partene kan nå en avtale innen ett år.

Netanyahu har ivret for direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser helt siden han inntok statsministerstolen i mars 2009. Abbas har hittil nektet å forhandle i direkte samtaler med israelske ledere.

De siste månedene har USAs Midtøsten-utsending George Mitchell gjennomført flere runder av indirekte samtaler mellom partene. Målet har vært å føre partene sammen til direkte forhandlinger.

– Vi kommer med et genuint ønske om å oppnå fred mellom de to folk, samtidig som vi sikrer Israels nasjonale interesse, framfor alt sikkerheten, sier Netanyahu i en uttalelse.

Netanyahu sier ja til demilitarisert palestinsk stat

Aksept og trusler fra Ramallah
De palestinske selvstyremyndighetene varslet lørdag at de vil akseptere invitasjonen fra Obama, men truer med å bryte forhandlingene dersom ikke Israel viderefører sin byggestans i bosetningene. En ti måneder lang byggestans går ut 26. september.

– Dersom den israelske regjering gir nye byggetillatelser 26. september, vil vi ikke kunne fortsette samtalene, sier PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat.

De palestinske lederne sier de går inn i forhandlingene basert på Midtøsten-kvartettens uttalelse, som ikke nevner særskilt at samtalene skal starte uten forhåndsbetingelser. Midtøsten-kvartetten skriver også at de støtter «en rettferdig, varig og omfattende regional fred som skissert i Madrid-forhandlingene, resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og det arabiske fredsinitiativ».

Jerusalem har foreløpig ikke gitt noen offisiell kommentar til disse føringene. Netanyahus svar nevnte kun USAs invitasjon.

Nekter byggestans
Kilder knyttet til den israelske regjeringen utelukker at byggestansen i jødiske boligområder på Vestbredden vil bli videreført. Av de mest sentrale regjeringsmedlemmene, er det bare forsvarsminister Ehud Barak og etterretnings- og atomenergi-minister Dan Meridor som kanskje vil støtte en videreføring av byggestansen.

Fordømmer forhandlingene
Flere palestinske organisasjoner har allerede fordømt planene om direkte forhandlinger.

– Det palestinske folk vil ikke være bundet av en avtale [som forhandlingene eventuelt fører fram til], gjorde Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri klart.

– PLO har kapitulert for et amerikansk pålegg som skal tjene Israels interesse, sier Islamsk Jihad i en uttalelse.

Andre gjester
Obama har også invitert Egypts president Hosni Mubarak, Jordans kong Abdullah og Kvartettens Midtøsten-representant Tony Blair til å delta på møtet 2. september.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart