Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)
Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)

Iran er fortsatt ikke åpne med atominspektørene

Iran samarbeider fortsatt ikke fullt ut med FNs atominspektører. Nok en gang uttrykker det internasjonale atomenergibyrået bekymring over at de ikke kan vite om regimet har hemmelige produksjonsanlegg.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) opplyser at iranske myndigheter fortsatt ikke samarbeider med dem ved å gi fullt innsyn i regimets tidligere arbeid med atomteknologi. Dette til tross for gjentatte anmodninger fra FN-byrået over flere år, og til tross for de pågående forhandlingene med seks verdensmakter som har som mål å oppnå en avtale innen utgangen av juni.

IAEA skriver dette i et dokument til sine styremedlemmer fra 35 land og FNs sikkerhetsråd. Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til dokumentet, og de er gjengitt av blant andre Jerusalem Post.
AP skriver at IAEA er ”bekymret over at det muligens finnes uoppdagede atomrelaterte aktiviteter som kan involvere militært relaterte organisasjoner, inkludert aktiviteter som har sammenheng med utviklingen av et atomstridshode for missiler”.

Dokumentet slår fast at Iran er forpliktet til å samarbeide fullt ut med atomenergibyrået om alle uavklarte temaer, og at de ikke gjør det i dag.

Ifølge New York Times forteller rapporten i tillegg at Irans beholdning av anriket uran har økt i løpet av de siste 18 månedene, mens forhandlingene har pågått.

Det er bare tre måneder siden forrige gang generaldirektøren for IAEA selv uttalte at de ikke har mulighet til å vite om det iranske atomprogrammet bare har fredelige hensikter.

Etter at rammeavtalen med P5+1-landene ble inngått 2. april 2015, kom iranske myndigheter raskt med de første signalene om at de slett ikke hadde tenkt å tillate fullt innsyn i atomprogrammet sitt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart