Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kart: Israel, Vestbredden, Gaza

Her finner du kart som vil gi deg en aha-opplevelse og kart med feil som du må være forsiktig med å godta.

Innholdsfortegnelse

Israel kart

På nettsiden til det israelske utenriksdepartementet finner du en større samling kart over staten Israel – historiske kart, politiske kart, topografiske kart etc. Israel grenser opp til Libanon mot nord, Syria mot nordøst, Jordan mot øst, Egypt mot sørvest og Middelhavet mot vest. Kjøreturen tar ca 9 timer fra det nordligste punkt (Metulla) til det sydligste – Eilat. Fra Dødehavet i øst til Gaza er landet bredest, og kjøreturen tar ca 90 minutter. Det smaleste området, litt nord for Tel Aviv, er kun 15 km bredt – ca 1/3 maraton. 

Kart Israel

Israel er et land som består av et geografisk variert landskap innenfor et relativt begrenset landområde. Ta en skjermreise til Israel gjennom Google Maps

Kart over Israel – sammenlignet med Norge

Israel sammenlignet med Norge
Israels størrelse sammenlignet med størrelsen til Sør-Norge. (Kilde: Thetruesize.com)

Sammenligning Israel-Norge

Areal, kvadratkilometer 20.770 | 385.203

Største lengde, kilometer 424 | 1.748

Største bredde, kilometer 114 | 432

Israel og Palestina kart

Som kartene i karusellen under viser, har det jødiske folket akseptert tap av, og trukket seg ut av, store landområder i håp om å få fred med sine arabiske naboer. Se alle kartene samlet. De viser at jødene i 1920 hadde forhåpninger om å få hele landområdet Palestina, inkludert Transjordan, som sin stat. Dagens Israel, uten Vestbredden og Gaza-stripen er bare noen få prosentandel av dette, som det fremgår av de enkle kartene under.

Midtøsten kart

Israel og Den Arabiske Liga

Den Arabiske Liga består av 22 arabiske stater (og da er “Palestina” regnet med), med i alt ca. 650 millioner mennesker over et område på 5 millioner kvadratkilometer. Israel har knapt 9 millioner innbyggere (ca 6,7 millioner jøder). Israels areal innenfor 1949-linjene er 20.770 kvadratkilometer.

Kart Midtøsten, Israel og Den arabiske liga
Israel (i rød sirkel) sammenlignet med arealet til de arabiske landene.

Israel og OIC (Organisation of Islamic Cooperation)

OIC har 57 medlemsstater, hvor de aller fleste av verdens 1,7 milliarder muslimer bor på et område på nesten 32 millioner kvadratkilometer. Israel har knapt 9 millioner innbyggere (ca 6,7 millioner jøder). Israels areal innenfor 1949-linjene er 20.770 kvadratkilometer.

Kart Israel og OIC

Kart Midtøsten

I mai 2014 publiserte det amerikanske nettstedet Vox.com en samling med 40 kart som gir spennende innsikt i mange sider ved Midtøsten – både historien og viktige hendelser i nær tid. Kart over Midtøsten, særlig historiske kart, er spennende og lærerike.

Palestina kart

Det har aldri eksistert noen palestinsk stat. Først etter at Israel tok kontroll over Gaza og Vestbredden fikk palestinerne etterhvert selvstyre der. I 2005 trakk Israel seg helt ut av Gaza. I 2008 tilbudte Israel tilbaketrekning fra 97 % av Vestbredden. Kun med staten Israel er det blitt framvekst av palestinsk selvstyre. Se kartet under i fullversjon.

Kart palestinsk selvstyre
Først etter at Israel ble etablert har det begynt å vokse fram palestinsk selvstyre.

Palestinernes løgnkart

I årevis har Palestina-aktivister brukt løgnkart som skal gi inntrykk av at palestinerne, og en stat de en gang skal ha hatt, er i ferd med å forsvinne fra Israel og Vestbredden. Da NRK brukte en variant av kartene på sin nettside, publiserte MIFF en faktasjekk og korreksjon

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart