Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt bruker løgnkartene som MSNBC har beklaget at de brukte

Som illustrasjon til en artikkel har NUPI brukt fire kart som hevder å fremstille «palestinernes tap av land fra 1946 til 2000». Det er kart som lyver. (Skjermdump fra nupi.no/Skole/)
Som illustrasjon til en artikkel har NUPI brukt fire kart som hevder å fremstille «palestinernes tap av land fra 1946 til 2000». Det er kart som lyver. (Skjermdump fra nupi.no/Skole/)
I en artikkel av professor Hilde Henriksen Waage rettet mot skoleelever bruker NUPI kart som MSNBC sier «ikke er faktisk korrekte» og gir «feil inntrykk».

Tirsdag 23. oktober publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) artikkelen Hvorfor er det ikke fred mellom Israel og palestinerne? på sin nettside rettet mot skoleelever. Forfatter av artikkelen er Hilde Henriksen Waage, og teksten er derfor ikke uventet ekstremt ensidig og skjemmet av faktafeil slik en rekke av professorens andre tekster og uttalelser om samme tema.

Halvveis ut i teksten har NUPI valgt å bruke fire kart som hevder å fremstille «palestinernes tap av land fra 1946 til 2000» (se toppen av artikkelen).

Dette er kart som lyver. MIFF forklarte det i en grundig faktasjekk-artikkel i 2012 og i en kortere grafisk framstilling i 2016.

Hvis NUPI ikke vil høre på MIFF, bør de høre på den venstreorienterte amerikanske tv-stasjonen MSNBC.

Torsdag 15. oktober 2015 viste MSNBC de samme kartene som NUPI nå bruker.

– Vi har et kart som viser historisk hva som pleide å være Palestina i 1946, innledet programleder Kate Snow.

Men allerede mandag 19. oktober kom beklagelsen.

– Sist torsdag, i et forsøk på å snakke om sammenhengen for den nåværende urolighet i Midtøsten, viste vi en serie kart av skiftende geografi i regionen. Vi forstod etter at vi gikk av luften at kartene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brukte dem, sa Snow.

– Jeg skulle ønske jeg hadde reagert med en gang jeg så dem, sa NBCs Midtøsten-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kartet viste området som om det var en palestinsk stat. Ordet over kartet var “Palestina”. Det så ut som det var fullt av arabere. Og deretter viste de neste kartene færre og færre, mindre og mindre land hele tiden. Totalt sett ble det fullstendig galt. Det var jo ingen stat kalt Palestina. I 1946 var dette et britisk mandatland. Storbritannia ble gitt kontroll over området av Folkeforbundet. På den tiden var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Så kartet skulle i det minste ha reflektert den demografiske virkeligheten. Og det ga feil inntrykk, sa Fletcher.

Hvor lenge vil NUPI fortsette å bruke kart som gir feil inntrykk og som ikke er faktisk korrekte?

 

NUPIs første respons

Torsdag 1. november fikk NUPI følgende spørsmål fra en leser som har delt korrespondansen med MIFF: «Går NUPI god for bruken av dette kartet og at definisjonen av «palestinsk land» er den samme for alle kartene?»

MIFF gjengir svaret fra en av NUPIs kommunikasjonsrådgivere i sin helhet: «Kartene viser hvordan palestinerne har mistet land og viser de områdene hvor palestinerne bodde/bor i hele perioden og kan slik sett kalles palestinsk land. Kartet 1949-67 viser palestinsk land under hhv. jordansk og egyptisk okkupasjon (Gazastripen var kontrollert av Egypt, Vestbredden og Øst-Jerusalem av Jordan), og 2000-kartet viser Gazastripen og Vestbredden inkludert det israelsk-annekterte og okkuperte Øst-Jerusalem under israelsk okkupasjon. Håper dette var behjelpelig.»

Dette var ikke behjelpelig. For det dekker bare over løgnen. Hvis NUPI skal kunne bli tatt på alvor må de beklage og fjerne kartet, slik MSNBC gjorde.

Se opp for kart som lyver!
Se opp for kart som lyver!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart