Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norge må bevisstgjøre om jødiske flyktninger og Israel som nødhavn

Jødiske flyktninger fra arabiske land fant nødhavn i Israel. (Arkivfoto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land fant nødhavn i Israel. (Arkivfoto: GPO)
Israel er blitt en nødhavn for jøder på flukt fra store deler av verden.

Israel tok imot de jødene i Europa som hadde overlevd Holocaust, jøder som de europeiske landene viste liten og ingen vilje til å gi en verdig framtid også etter krigen. Maksimalt 600 jøder var Norges regjering den gang villig til å motta, men bare dersom de hadde yrkeskunnskap Norge hadde behov for og «under forutsetning av at de selv kan løse boligspørsmålet i forståelse med de jøder som allerede er bosatt i Norge». Skulle resten av Vest-Europa tatt imot relativt like få jødiske flyktninger, ville det i høyden løst situasjonen for noen få titalls tusen av de flere hundre tusen jødene som var flyktninger etter krigen.

Israel er også blitt en nødhavn for 650.000 av de 900.000 jødene som ble jaget ut av den arabiske verden i de første tiårene etter andre verdenskrig. Jødenes røtter i Nord-Afrika og Midtøsten var flere tusen år gamle, men i løpet av de siste 70 årene er antallet jøder redusert i arabiske land fra omkring 1 million til under 10.000. Se tabell for eksempler.

Før 1948 utgjorde jødene en minoritet på ca. 2 prosent i arabiske land. De ble jaget ut etter at Israel ble opprettet. De fleste fant nødhavn i Israel, som i areal er 0,18 % av arealet til arabiske land.

I april 2008 vedtok den amerikanske Kongressen at den amerikanske administrasjonen ikke skal nevne palestinske flyktninger uten samtidig å nevne de jødiske flyktningene. Dette er et eksempel Norge bør følge.

MIFF forventer at regjeringen

  • når det er tale om flyktninger generelt, og palestinske flyktninger spesielt, også nevner jødiske flyktninger fra arabiske land.
  • arbeider for å gjøre jødenes flukt fra arabiske land til del av pensum i norsk grunnskole.
  • tar opp saken til jødiske flyktninger fra arabiske land i alle internasjonale fora hvor det framsettes krav om erstatninger til palestinske flyktninger. Norge bør også ha et spesielt fokus på dette i forbindelse med arbeidet som leder av Giverlandsgruppen.

 

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart