Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFF i brev til regjeringen: Norge må fordømme Hizbollahs dødelige angrep mot Israel og kreve umiddelbar etterfølgelse av FN-resolusjon 1701

Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: Pontus Hook, flickr)
Regjeringen må snarest ta offentlig til orde med et klart krav om full tilbaketrekning av Hizbollah fra grensen mot Israel og fjerning av rakettene som terroriserer den israelske sivilbefolkningen.

Med Israel for fred (MIFF) har i dag sendt følgende brev til regjeringen på vegne av våre 14.000 medlemmer.

  • Dersom du vil støtte kravene i brevet, send inn din egen tekst til post@mfa.no (Utenriksdepartementet) og postmottak@smk.dep.no (Statsministerens kontor).
  • Vi vil også oppfordre alle til å reise disse kravene til regjeringen gjennom leserbrev, innlegg på sosiale medier, brev til stortingsrepresentanter etc.

Til statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide

Norge må fordømme Hizbollahs dødelige angrep mot Israel og kreve umiddelbar etterfølgelse av FN-resolusjon 1701

I morgentimene 14. februar angrep Hizbollah den israelske byen Safed vest i Galilea med flere raketter. Dette er en by med 40.000 innbyggere som ligger 13 kilometer fra grensen til Libanon. En kvinne ble drept i angrepet og åtte andre ble skadet. Rakettangrepene 14. februar er bare de siste i en stadig opptrapping fra Hizbollahs side, som begynte med uprovoserte terrorangrep fra Libanon mot Israel i kjølvannet av 7. oktober-massakren. Krigføringen har tvunget over 60.000 israelere bort fra sine boliger i grenseområdet mot Libanon. Opptrappingen har tydeligvis som formål å tvinge Israel til et større motangrep i forsvar av israelske liv og territorium. Derfor er det viktig at Hizbollah blir fordømt for sine folkerettsstridige angrep på Israel.

Med Israel for fred (MIFF) krever at Norge umiddelbart og på det sterkeste fordømmer Hizbollahs aggresjon. Norge må også kreve at Libanon, Hizbollah og Iran umiddelbart oppfyller sine forpliktelser i FN-resolusjon 1701.

Irans allierte terrorgrupper trapper opp sine angrep også mot internasjonal skipsfart, hvilket gir sjøfartsnasjonen Norge en særlig grunn til å advare.

Det er de samme kreftene som truer norsk og internasjonal skipsfart i Rødehavet, amerikanske baser i Irak og Syria og Israel. Norge må gjøre det klart at Irans aggresjon er uakseptabel. Når regjeringen nesten daglig fordømmer og advarer Israel, tolker Iran det som en støtte til deres destabiliserende, militære kampanje for å ødelegge den jødiske staten Israel og spre den islamistiske revolusjonen til hele Midtøsten.

FN-resolusjon 1701 av 11. august 2006 la det diplomatiske grunnlaget for avslutning av den andre Libanon-krigen. «Jeg hilser velkommen og gir full støtte til Sikkerhetsrådets resolusjon 1701 om stans i kamphandlingene i Libanon,» sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Det er viktigere enn noen gang tidligere at Norge aktivt støtter resolusjonen og krever at den etterleves. Nå blir den systematisk brutt.

  • Libanon skulle utøve myndighet over hele sitt territorium, men Hizbollah opererer nå fritt.
  • Det skulle ikke være noen våpen i området uten godkjenning fra Libanons myndighet og grensene skulle sikres så våpen ikke kunne innføres til Hizbollah. Hizbollah har likevel bygd opp et lager på minst 150.000 raketter og en formidabel geriljastyrke som står klar til å gjennomføre massakrer som den vi så 7. oktober.
  •  Libanon er forpliktet til å holde området mellom grensen til Israel og Litani-elven fri fra «væpnet personell, militære anlegg og våpen» som ikke tilhører myndighetene eller FN-styrken UNIFIL. Likevel har Hizbollah et stort antall militære stillinger og mannskaper helt opp til grensen uten at et forsterket UNIFIL har gjort noe med det.
  • Alle stater er forpliktet til å forhindre salg av våpen og militært utstyr til militsgrupper i Libanon. Dette løftet er brutt, særlig av Iran.

31. januar stilte MIFF utenriksministeren spørsmål om FN-resolusjon 1701. Svaret var ikke beroligende. Utenriksministeren viste til møter i FNs sikkerhetsråd hvor Norge skal ha tatt opp bruddene på resolusjon 1701. At Norge sa i New York i 2021-2022 at vi «forventer at partene etterlever resolusjonen», hjelper ikke og tilslører at de alvorlige bruddene på resolusjonen ligger ensidig på libanesisk side.

Regjeringen må snarest ta offentlig til orde med et klart krav om full tilbaketrekning av Hizbollah fra grensen mot Israel og fjerning av rakettene som terroriserer den israelske sivilbefolkningen. Her er det en FN-resolusjon som kan bidra til deeskalering dersom den blir etterlevd. Det er viktig at Norge går foran og oppfordrer til tiltak som kan redusere faren for at konflikten sprer seg til nye områder med enda mere lidelser på begge sider av grensen.

Lars Johan Nordgård, styreleder MIFF

Conrad Myrland, daglig leder MIFF


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart