Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i NRKs studio onsdag 11. oktober 2023. (Foto: Skjermdump NRK)
Norges tidligere forsvarssjef fortalte det norske folk hvordan Hamas bruker sivile som levende skjold.

Den tidligere norske forsvarssjefen Sverre Diesen ble intervjuet på NRK onsdag 11. oktober om de israelske luftangrepene mot Hamas-mål på Gazastripen, og det som trolig vil bli en stor israelsk bakkeoperasjon.

Etter at over 1500 Hamas-terrorister stormet Israel lørdag 7. oktober og drepte minst 1200 i Israel, har det israelske forsvaret svart med å bombe flere hundre Hamas-mål inne på Gazastripen. Diesen sier Hamas har forventet en kraftig israelsk respons og at de har kalkulert med mange sivile dødsfall på Gaza for å påføre Israel et omdømmeproblem.

– Dette er selvfølgelig en veldig kynisk strategi, sier Diesen til NRK.

– Men bryr ikke Hamas seg i det hele tatt om at sivile liv går tapt, spør NRKs journalist.

– Nei, det ser Hamas på som en gevinst. Det kommer til å bli store sivile tap og det ser på Hamas som ønskelig fra sitt synspunkt, forklarer han.

– På hvilken måte vil det føre til et omdømmetap for Israel?

– Nettopp det faktum at man får disse bildene vi nå ser med ruiner, drepte mennesker og overfylte sykehus. Det gjør et sterkt inntrykk og da vil altså hele forhistorien og konfliktens bakteppe komme i bakgrunnen.

Diesen tror likevel ikke at Israel vil ta mye hensyn til akkurat dette.

– Jeg tror at for Israel er det helt utenkelig at den israelske regjeringen ikke skal leve med den risikoen og gjøre det som nå nærmest er et folkekrav i Israel. Nemlig å ta et oppgjør med Hamas en gang for alle, uansett hva det måtte koste, sier den tidligere forsvarssjefen.

Diesen er i dag sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Hamas har i alle sine konflikter med Israel kynisk brukt den sivile infrastrukturen i sin krigføring mot Israel. Våpen gjemmes på skoler, det avfyres raketter fra sykehus og det bygges militære anlegg under byene.

Bruk av menneskelige skjold er en del av strategien til Hamas.

Israel gjør likevel mange grep for å unngå sivile tap. Det brukes blant annet et missil som kalles «roof knocker», som ikke eksploderer, men som gir fra seg et kraftig smell. Det fungerer som en advarsel om at bygget vil bli bombet.

Det israelske forsvaret sender også ut et varsel på mobiltelefonen til sivile i nærheten av områder som bombes med advarsel om å flykte.

Røyk og flammer stiger opp etter et israelsk luftangrep mot mål på Gazastripen. Den tidligere norske forsvarssjefen Sverre Diesen sier Hamas har kalkulert med og ønsker sivile dødsfall. (Foto: Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart