Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israel ødela over 100 km av Hamas-«metroen»

Hamas har bygget et nettverk av tuneller på flere mil. Store deler av tunnelene ligger under tett befolkede områder.
Hamas har bygget flere mil med terrortuneller under tett befolkede områder.

Mens Hamas feirer fredagens våpenhvile som en seier sier det israelske forsvaret (IDF) at deres militære kampanje mot Hamas har vært en stor suksess. Ifølge IDF har de ødelagt over 100 kilometer av terroristenes nettverk av tuneller på Gazastripen. Nettverket omtales som «metroen».

Det enorme nettverket av tunneler blir brukt som skjulested for terrorister, til oppbevaring og produksjon av raketter og til andre terroraktiviteter. Flere titalls kilometer med tuneller er bygget under tett befolkede sivile nabolag på Gazastripen. «Metrostystemet» har kostet Hamas flere titalls millioner kroner og tatt flere år å grave ut. Nå er store deler av det ødelagt.

Hamas bygger mye av denne infrastrukturen under tett befolkede områder for å bruke sivile som levende skjold. Fra tunnelene går det sjakter opp til kommandosenter, våpenproduksjon, våpenlager og andre militære mål bygd i sivile nabolag. Denne illustrasjonen fra IDF viser hvordan det fungerer:

Store deler av de israelske luftangrepene i løpet av den siste militære operasjonen mot Hamas har vært konsentrert mot dette nettverket av tuneller. Målet har vært å sette Hamas sine militære evner langt tilbake.

Når Hamas tar i bruk sivile bygg i sin krigføring mot Israel, så blir det legitime militære mål. IDF sier de handler i samsvar med internasjonal lov, men at de tar så mange forholdsregler som mulig får å unngå sivile tap.

Blant annet ringer IDF til sivile i områder som skal bombes, slik at de skal få tid til å evakuere. Det brukes også noe som kalles for «tak-banker», et missil uten sprengstoff som gir en advarsel om at bygget snart blir angrepet.

Men tross advarsler om innkommende bomber ønsker ikke alle å evakuere.

I tillegg til et nettverk av tuneller under byene på Gazastripen er det også tuneller under grensen til Egypt. Disse brukes blant annet til å smugle inn våpen og utstyr til å produsere raketter. Tidligere har det også vært gravd flere titalls tuneller inn på israelsk territorium, men Israel har brukt sju milliarder kroner på en underjordisk barriere for å forhindre dette.

Den siste tunnelen gravd inn i Israel ble oppdaget i oktober 2020.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart