Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Gaza får tre ganger mer oppmerksomhet enn ti av de største krisene i verden til sammen

Israelske soldater inne på Gazastripen. Bildet er offentliggjort 29. mai. (Foto: IDF)
Krigen som man forsøker å gi Israel skylden for, selv om den jødiske staten var den som ble brutalt angrepet, får 15 til 100 ganger mer oppmerksomhet enn andre kriser.

I mange år har MIFF påpekt at norske medier har en ekstrem overdekning av konflikter hvor Israel er involvert. Vi har laget en rekke undersøkelser som dokumenterer denne overdekningen, én av fem teknikker som er med på å skape et falskt bilde av Israel.

Nå har MIFF gjort en ny kvantitativ undersøkelse av redaktørstyrte medier i Mediearkivet Atekst.

Hittil i år er Gaza omtalt i over 22.000 artikler.

Til sammenligning har ti av verdens store kriser, hvor antallet som er drept, på flukt eller truet av sult ofte er mye større enn på Gaza-stripen, til sammen fått omtale i bare 6.540 artikler.

Flyktninghjelpen har nylig laget en liste over verdens ti mest glemte kriser. Tabellen under viser hvor ofte Gaza og landområdene for de ti glemte krisene er nevnt i redaktørsstyrte medier hittil i 2024.

9 av de 10 konfliktene finner sted sentralt på det afrikanske kontinentet. Millioner er på flukt, millioner er truet av sult, titusenvis er drept – uten at norske medier ser ut til å bry seg. Den enorme overdekningen av kriger som involverer Israel skaper ikke bare falske bilder av Israel, denne prioriteringen må også sende et veldig negativt signal til alle i Norge med afrikansk opprinnelse: Vi bryr oss ikke så mye. Hvis vi ikke kan gi jøder skylden for at afrikanere dør, så er det ikke så interessant å melde om.

I Norge er det over 153.000 personer som har innvandret eller er barn av innvandrere fra Afrika.

Gaza kom i medienes søkelys fra oktober 2023, da Hamas gjennomførte sin brutale massakre i Israel. Likevel klarte Gaza å få mer omtale enn alle de ti glemte krisene i verden også i 2023. Se tabell.

Dette kan tyde på at Gaza i siste kvartal 2023 fikk nesten fire ganger mer oppmerksomhet en ti av de største krisene i verden til sammen.

Allerede i 2009 beskrev MIFFs tidligere redaktør Odd Myrland denne overdekningen som en viktig forklaring på Israel-fiendskapet i Norge:

«Det foregår hele tiden en sterk overdekning av vold som kan knyttes til Israel sammenlignet med all annen voldsbruk i fjerne områder. Dersom vold fra muslimsk side hadde vært overdekket like systematisk, ville alle ha kalt det rasisme eller andre negativt ladede begreper. Men når det er jøder som rammes, er det politisk korrekt. Dekningen pisker opp hat mot Israel, mot jøder og mot Israels venner også i Norge. (…)

Dette gjelder også selv om representanter for Israel og Israels venner av og til får komme med en forklaring, og selv om hvert eneste ord i reportasjene skulle være nøyaktig sant og ingen bilder manipulert. Dersom man ikke har tilsvarende dekning og ikke viser tilsvarende bilder fra andre konflikter, blir det en skeiv dekning som fremmer hat.»

Galskapen fortsetter.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart