Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvorfor Russland og Ukraina er noe annet enn Israel og palestinerne

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har flere prøvd å trekke paralleller mellom krigen i Ukraina og forholdet mellom Israel og palestinerne. Det blir fullstendig feil. Det er svært lite som er sammenlignbart mellom de to konfliktene. Slike sammenligninger er en ren misbruk av ukrainernes lidelse i et forsøk på å delegitimere og demonisere Israel.

– Forsøket på å sammenligne Russlands handlingsmåte og massive brudd på folkeretten i Ukraina med Israels handlinger for å beskytte sin befolkning fra palestinske terrorangrep er dypt urettferdig, skriver Alan Baker i Jerusalem Centre for Public Affairs

Ukrainas president Volodymyr Zelensky. (Foto: Presidentkontoret)

– Det russiske angrepet på Ukraina er et alvorlig brudd på internasjonal orden. Israel fordømmer angrepet og er forberedt på å gi humanitær bistand til innbyggerne i Ukraina, sa Israels utenriksminister Yair Lapid allerede på invasjonens første dag 24. februar 2022. Palestinske selvstyremyndigheter på sin side, har ikke fordømt Russlands invasjon. 

Ukrainas kamp ligner på Israels kamp

Om noe så minner konflikten om Israels kamp for overlevelse, da den unge jødiske staten ble angrepet av en samlet arabisk verden. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har selv sammenlignet deres kamp for overlevelse med Israels kamp mot arabiske land. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraina og at både ukrainere og israelere verdsetter frihet.  

Kyiv vil lære av Israels forsvar

Ordfører i Kyiv, den tidligere verdensmesteren i boksing Vitalij Klitsjko, sier at han beundrer Israel og at landet gir han inspirasjon til å tro at de kan vinne til tross for at man har oddsene mot seg. Når det kommer til å forsvare den ukrainske hovedstaden sier Klitsjko at de ser til og lærer av det israelske forsvaret, som mange ganger har måtte forsvare sitt land og folk mot fiendtlige angrep.

Eksempler på misbruk

«Hvordan kan israelske politikere fordømme det som skjer i Ukraina samtidig som de jo okkuperer palestinsk land?» sa en programleder på NRK 18. mars 2022.

«Hvorfor reageres det så sterkt mot Russlands okkupasjon av Ukraina, men ikke mot Israels okkupasjon av Palestina?», skriver Bård Malde-Frøyland (Rødt) i Stavanger Aftenblad.

Ligner Ukrainas kamp på palestinerne kamp?

Nei, det er mange argumenter for hvorfor krigen i Ukraina er noe helt annet enn konflikten mellom Israel og palestinerne. 

Israel forsvarer seg selv som Ukraina

For det første var det Russland som gikk til en uprovosert og aggressiv angrepskrig mot Ukraina. Israels krigføring handler for det meste om svar på aggresjon mot landet, som under den siste Gaza-krigen i mai 2021, da over 4300 raketter ble avfyrt mot Israel. Ukraina sender heller ikke raketter mot sivilbefolkningen i Russland. Det gjør den palestinske terrorgruppen Hamas, som styrer Gazastripen, mot sivilbefolkningen i Israel.
 

De palestinske lederne anerkjenner ikke Israel

Ukraina anerkjenner Russlands suverenitet. Hamas, som kontrollerer et område med to millioner palestinere, anerkjenner ikke Israel og har et erklært mål om å utslette Israel. Palestinske myndigheter nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Ukraina har ikke som mål å angripe eller utslette Russland. Ukraina er en suveren stat med internasjonalt anerkjente grenser. «Palestina» er ikke en suveren stat og har ingen definerte grenser.
 

Palestinerne bruker terror 

I 2005 trakk Israel på eget inititativ alle israelske borgere og soldater ut av Gazastripen. Siden den gang er det avfyrt over 25.000 raketter mot Israel og gjennomført en rekke terrorangrep fra terrorgruppene på Gazastripen. Ukrainerne kjemper ikke mot den russiske sivilbefolkningen. Palestinerne derimot har utført brutale terrorangrep mot sivilbefolkningen i Israel og mot jøder verden over i flere tiår. Det har vært selvmordsbombere på busser og restauranter, flykapringer, skytinger, knivstikkinger og mange andre brutale former for terror.
Molotov-cocktail har blitt et symbol for den ukrainske motstandskampen. Det er en vesentlig stor forskjell i hvordan ukrainere bruker molotov-cocktails og hvordan palestinerne bruker dem. Mens ukrainerne kaster dem mot russiske stridsvogner kaste palestinerne molotov-cocktails mot sivile israelske biler.
 

Israel følger krigens folkerett «godt over gjennomsnittlig»

Når Israel driver forsvarskrig mot palestinske terrorgrupper gjør de en rekke tiltak for å unngå sivile tap. Tiltak som ingen andre militære i verden gjør. Blant annet ringer det israelske forsvaret til sivile i nærheten av militære mål som skal bombes, slik at de skal få tid til å evakuere. Det brukes også noe som kalles for «tak-banker», et missil uten sprengstoff som gir en advarsel om at bygget snart blir angrepet. Det er for å gi eventuelle mennesker i bygget tid til å evakuere. Russland gir ingen slike advarsler før de bomber ukrainske byer i sin angrepskrig.
 

Israel og Ukraina er demokratier

Både Israel og Ukraina er demokratier. I de palestinske områdene på Gazastripen og på Vestbredden har det ikke vært noe valg siden 2006.
 
 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart