Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRKs siste nye slag under beltestedet

Skjermdump fra nrk.no.
NRK sammenligner Midtøstens eneste demokrati med et av Eurasias eldste og hardeste diktaturer.

Demoniseringen av Israel pågår med større intensitet enn noen gang tidligere. Her i Norge blir den, tradisjonen tro, drevet fram av NRK, nyhetsbyrået NTB og de andre store mediene – skulle MIFF hatt tid til å gripe fatt i alt måtte vi hatt mange flere ansatte. I løpet av de siste årene har MIFFs kapasitet økt betydelig, og sterkere kan vi bli dersom du og alle andre som leser nettsiden og følger oss i sosiale medier blir medlem eller fast støttespiller.

Et av de siste eksemplene på grov demonisering, kom på NRK 27. mars 2023, hvor journalist Alexander Slotten fremstiller Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Russlands president Vladimir Putin som «desperate menn».

NRK innleder slik:

«Dersom Benjamin Netanyahu avslutter krigen i Gaza vil han kanskje kunne havne i fengsel. Og dersom Vladimir Putin trekker styrkene sine ut av alle okkuperte områder i Ukraina kan det kanskje koste ham både makten og livet.

– For begge disse to er kostnadene ved å slutte å krige kjempestor, forteller Kristian Berg Harpviken, fredsforsker ved PRIO.»

Slotten ordlegger seg litt mer forsiktig enn kollega Sidsel Wold, som dømte Netanyahu til fengselsstraff på direkten 25. februar. Netanyahu ble tiltalt for korrupsjon i november 2019. I perioden juni 2021 til desember 2022 mistet Netanyahu makten, men det betyr ikke at han fikk fengsel. Sakene mot Netanyahu ruller fortsatt videre i rettssystemet. Netanyahu mener han blir utsatt for en heksejakt. Selv om Netanyahu en gang i framtidene skulle bli dømt for noen av forholdene, betyr det ikke automatisk at han heller blir dømt til fengselsstraff.

Slotten fortsetter med å beskrive hvilke konsekvenser det kan få for Putin dersom han blir tvunget til en full russisk tilbaketrekning fra Ukraina. Det hele blir selvsagt spekulasjoner.

Så fortsetter det: «PRIO-forsker Harpviken mener situasjonen i Gaza og i Ukraina er veldig forskjellige, men med noen klare fellestrekk. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har i likhet med Putin mye å tape på å stoppe krigføringen. Til tross for enorme humanitære lidelser og stort press fra både FN og nære allierte som USA, så nekter Netanyahu å gå med på en våpenhvile i Gaza.»

Dette bommer fullstendig på målet. Israel er et demokrati, og det er ikke Netanyahu som bestemmer når krigen i Gaza slutter. Et stort, stort flertall av landets befolkning støtter krigsmålene om å nedkjempe Hamas slik at gruppen mister sin militære kapasitet og evne til å styre på Gaza – og at alle gislene blir løslatt. Dette har ikke støtte bare i Netanyahus brede samlingsregjering, men også i store deler av opposisjonen i Knesset.

Slotten: «Harpviken forklarer at både Putin og Netanyahu assosierer seg så sterkt med den staten de leder at de ikke skiller så tydelig mellom hva som er viktig for dem og staten.»

NRK og fredsforskeren ved PRIO har tydeligvis ikke fått med seg forskjellene på Russland og Israel, Putin og Israel.

Russland scorer 13 av 100 poeng på Freedom House sin måling av demokrati- og frihetsverdier. Det er en autokratisk stat hvor makten, uavbrutt, og i stadig økende grad har vært konsentrert i hendene til Putin siden han ble statsminister i 1999.

Tilsvarende scorer Israel 74 av 100 poeng på Freedom House-målingen, omkring samme nivå som Brasil (72) og Bulgaria (78). Den jødiske staten er et fritt demokrati og en rettstat, en republikk med maktfordeling, hvor Netanyahu siden 1999 har tapt flere valg og vært ute av regjeringskontorene i lengre perioder. Opposisjonen til Netanyahu har i mange og lange perioder vært svært sterk i medier og i gatebildet, uten at han har brukt autoritære maktmidler til å kvele opposisjon som i Putins Russland.

På grunn av Israels flerpartisystem, er Netanyahu en svak statsminister som er avhengig av å finne kompromisser på tvers av mange ulike interessegrupper i samfunnet. Etter konfliktene omkring rettsreformen og sikkerhetsfiaskoene knyttet til 7. oktober får han svært lite oppslutning på meningsmålingene.

Å sette Netanyahu i samme bås som Putin vitner enten om kunnskapsløshet eller vond vilje. Det skal heller ikke utelukkes at det er i kombinasjon. Det samme gjelder for koblinger mellom Russland og Israel.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har sammenlignet Ukrainas kamp for overlevelse med Israels kamp mot arabiske land. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraina og at både ukrainere og israelere verdsetter frihet. Etter 7. oktober har Zelenskyj sagt at Hamas er en «terrororganisasjon» på samme måte som Russland er en «terrorstat». Ukrainas president har også påpekt at Iran er en støttespiller både for Russland og Hamas.

Når kommer artikkelen i NRK som sammenligner Russland og Hamas?

En tipser oppsummerer denne saken klart i sin e-post til MIFF: «Det er kvalmende og løgnaktig å sammenligne Netanyahu med Putin. De sammenligner Midtøstens eneste demokrati med Eurasias eldste og hardeste diktatur. Ved å gjøre det bidrar NRK til jødehat og støtte til terrorisme. Det finns mye å si om dette.»

Les mer i artikkelen Israel og Ukraina kjemper den samme kampen

Les mer på temasiden Hvorfor Russland og Ukraina er noe annet enn Israel og palestinerne


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart