Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Det er et kuppforsøk mot meg

Israels riksadvokat har varslet tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/GPO)
Israels riksadvokat sier han vil ta ut tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon.

Den israelske riksadvokaten Avichai Mandelblit annonserte torsdag kveld at han tar ut tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. Det er første gang i historien at en fungerende statsminister blir tiltalt i Israel.

På en pressekonferanse timer etter at tiltalen ble offentlig kjent omtalte Netanyahu den juridiske prosessen og tiltalen mot ham som et kuppforsøk.

– Jeg har viet mitt liv til staten. Jeg har kjempet for den og blitt skadet for den. Det er noe jeg er veldig stolt av. Men dette er en trist dag. Man må være blind for å ikke se at noe er galt med rettssystemet, sa han.

Netanyahu avviser alle anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt. Han mener politiets etterforskning har vært politisk motivert og påvirket utenfra. Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, svindel og økonomisk utroskap i tre forskjellige korrupsjonssaker.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

I de to sistnevnte sakene får Netanyahu støtte fra Harvard-professor Alan Dershowitz, som mener det ikke finnes presedens for at positiv omtale kan regnes som bestikkelse. Netanyahu sa i februar at han er trygg på at han kommer til å bli frikjent hvis saken går til retten. Nå får han prøvet sin sak.

– Dette korthuset vil falle. Disse anklagene mot meg er grunnløse og jeg kommer til å motbevise dem, sa Netanyahu om anklagene i februar.

Det er statsadvokat Avihai Mandelblit som avgjør om det skal tas ut siktelse mot Netanyahu. (Foto: Youtube)
Riksadvkokat Avihai Mandelblit har tatt ut tiltale mot Netanyahu. (Foto: Youtube)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart