Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Israels riksadvokat har varslet tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/GPO)
Israels riksadvokat sier han vil ta ut tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/GPO)

– Jeg vil motbevise alle anklagene

Benjamin Netanyahu mener tiltalen mot ham er et komplott fra venstresiden.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Torsdag 28. februar varslet den israelske riksadvokaten Avihai Mandelblit at han planlegger å ta ut tiltale mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Mandelblit mener Netanyahu skal tiltales for økonomisk utroskap, bedrageri og bestikkelse. Netanyahu avviser alle anklagene og har gjort det klart at han ikke vil gå av som statsminister tross tiltale, skriver Jerusalem Post.

– Bare velgerne kan avgjøre om jeg skal forbli statsminister, ikke byråkrater, var Netanyahus umiddelbare reaksjon etter avgjørelsen til riksadvokaten.

Før en formell tiltale blir tatt ut vil statsministeren få anledning til å forsvare seg i et rettsmøte. Tiltalebeslutningen kommer bare litt over en måned før valget i Israel 9. april. Netanyahu mener beslutningen fra riksadvokaten er presset fram av venstresiden i Israel, for å svekke høyresiden ved valget.

– Venstresiden vet at de ikke kan konkurrere i stemmelokalene med hva vi har fått til for landet, så de har lagt et massivt press på riksadvokaten for å tiltale meg, selv om det ikke er noe grunnlag for det, i et forsøk på å påvirke valget slik at venstresiden får makten, sier Netanyahu.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

I de to sistnevnte sakene får Netanyahu støtte fra Harvard-professor Alan Dershowitz, som mener det ikke finnes presedens for at positiv omtale kan regnes som bestikkelse. En tiltale blir ikke tatt ut før i 2020. Dermed er det lenge til Netanyahu får mulighet til å forsvare seg selv i en eventuell rettsak.

– Dette korthuset vil falle. Disse anklagene mot meg er grunnløse og jeg kommer til å motbevise dem. Jeg planlegger å fortsette å tjene som statsminister i mange år framover, hvis folket velger meg, sier han.

Det er statsadvokat Avihai Mandelblit som avgjør om det skal tas ut siktelse mot Netanyahu. (Foto: Youtube)
Riksadvokat Avihai Mandelblit har avgjort at det skal tas ut siktelse mot Benjamin Netanyahu. (Foto: Youtube)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart