Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Benjamin Netanyahu ble tiltalt i november 2019. (Foto: Amos Ben-Gershom/Flickr)

Fem ting å vite om rettssaken mot Netanyahu

For første gang i historien må en sittende israelsk statsminister møte som tiltalt i en rettssak.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

I november 2019 ble statsminister Benjamin Netanyahu tiltalt for korrupsjon. Les mer om de tre sakene som påtalemyndighetene mener han er skyldig i her.

Etter at den juridiske behandlingen ble utsatt to måneder på grunn av koronapandemien, må Netanyahu møte i distriktsdomstolen i Jerusalem søndag. Jerusalem Post lister opp fem ting å vite om rettssaken.

1. Netanyahu må bare en sjelden gang møte i rettssaken

Dommerne har bestemt at Netanyahu må delta på den første dagen av rettssaken, men det er ventet at hans advokater kan følge opp saken de fleste andre dager under behandlingen. Likevel må Netanyahu hele tiden følge med på saken, noe som vil redusere tiden han har til rådighet som statsminister.

2. Rettssaken kan vare minst ett år – og det kan ta enda lengre tid før det blir noen dom i saken

Korrupsjonssaken mot tidligere statsminister Ehud Olmert tok mer enn ett år. Med ankebehandling tok prosessen mer enn tre år.

I Netanyahus sak er det allerede meldt inn 300 vitner for påtalemyndigheten. Prosessen vil ta lang tid, og samme hva utfallet blir av dommen kan det være aktuelt at en av partene anker.

3. Netanyahu vil sannsynligvis kunne avslutte sin periode som statsminister

Ifølge israelsk lov må en statsminister som er dømt skyldig gå av, men bare når det foreligger en rettskraftig dom. Ifølge regjeringsavtalen skal Benny Gantz overta som statsminister 17. november 2021. Deretter skal Netanyahu bli visestatsminister. Men det er ikke sikkert en domstol vil tvinge Netanyahu til å trekke seg som visestatsminister, skriver Jerusalem Post.

4. Netanyahu er ikke den eneste tiltalte

Flere andre mektige israelere er dypt involvert i rettssaken. Arnon Mozes, utgiver av den israelske storavisen Yedioth Aharonoth er tiltalt, det er også Shaul og Iris Elovitch, eiere av et stort telekommunikasjonsselskap og nyhetssiden Walla.

Tre av Netanyahus tidligere medarbeidere skal vitne mot ham i rettssaken. Alle tre har fått immunitet av påtalemyndighetene.

5. Rettssaken vil ikke bli sendt på TV

Israels høyesterett har hatt direktesending fra en sak nå under koronapandemien, men det skal ikke være noen planer om å åpne for tv-sendinger fra rettssaken mot Netanyahu.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart