Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

7. oktober 2023 – den islamistiske massakren på over 1200 israelere

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iranden største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

Fortvilelsen står å lese i ansiktet på denne kvinnen som får høre at hennes familie eller venn er tatt som gissel av Hamas. (Foto: Flash90)

Hvor mange ble drept i massakren 7. oktober?

Over 1200 mennesker ble drept. 1034 av de drepte var sivile og rundt 200-300 var soldater eller politifolk. Blant de drepte sivile var ufødte barn, spedbarn, skolebarn og ungdom, mødre og fedre, gamle menn og kvinner, og til og med Holocaust-overlevende. Flertallet av de drepte var israelske jøder, men også flere israelske arabere, beduiner og drusere.

Av de drepte som hadde utenlandsk statsborgerskap kom 32 fra USA, 30 fra Frankrike, 18 fra Thailand, 10 fra Nepal, 9 fra Storbritannia, 1 fra Tyskland, Canada, Kambodsja og Danmark.

Hvor mange ble tatt som gisler 7. oktober?

245 mennesker ble tatt som gisler av Hamas og andre terrororganisasjoner fra Gazastripen. Fire er løslatt og én har blitt hentet ut av Gaza av IDF. 33 av dem er kidnappede barn, inkludert en 9 måneder gammel baby. Av de 245 som ble tatt som gisler, er 20 fra USA, 17 fra Thailand, 16 fra Argentina, 13 fra Frankrike, 8 fra Tyskland, 7 fra Storbritannia, 4 fra Portugal, 3 fra Østerrike, 3 fra Brasil, 2 fra Danmark, 2 fra Canada, 2 fra Mexico og en hver fra Nepal, Palestina, Nederland, Chile, Spania og Italia. 21 barn fra 13 familier ble foreldreløse i massakrene. Et tvillingpar, hvis foreldre ble myrdet i hjemmet deres, ble funnet i live etter 14 timer.

Hvor mange ble skadet i massakren 7. oktober?

Over 4800 mennesker ble skadet. Skuddskader, brannskader, granatsår og stump kraft dominerer blant kroppsskadene, men også skader etter voldtekt. Den psykiske skaden er ikke inkludert og er fortsatt uberegnelig.

Hva er de materielle skadene etter massakrene 7. oktober?

Det ble store materielle skader i over 20 landsbyer og byer som ble inntatt av de palestinske terrororganisasjonene. Infrastruktur ble ødelagt både i invasjonen og av tusenvis av raketter som ble avfyrt mot Israel det første døgnet. Den økonomiske skaden påført næringsliv og turisme er vanskelig å anslå. Finansdepartementet anslår kostnaden per dag til tilsvarende 2,8 milliarder svenske kroner.

Hvor mange palestinske terrorister angrep Israel 7. oktober?

3000 terrorister fra Hamas, Islamsk Jihad, Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina (DFLP) og andre terrorgrupper invaderte Israel den første dagen av krigen. 1500 av dem ble eliminert av politiet og militæret de påfølgende dagene. 200 er tatt til fange.

Når startet massakren 7. oktober?

Klokken 06:30 lød luftvernsirener da 2200 raketter ble avfyrt mot Tel Aviv og Jerusalem av Hamas og Islamsk Jihad på Gazastripen. Det var startsignalet for et massivt angrep på rundt tretti steder langs hele sikkerhetsgjerdet mellom Israel og Gazastripen av 3000 terrorister.

Hvordan kom terroristene gjennom grensegjerdet?

Ved hjelp av bulldosere, granatkastere, metallkuttere og eksplosiver skapte terroristene åpninger i metallgjerdet. En rekke motoriserte paraglidere ble også brukt til å fly over gjerdet, mens andre forsøkte å invadere Israel sjøveien, rettet mot den israelske landsbyen Zikim Beach.

Hva gjorde terroristene 7. oktober?

Gjennom hullene kunne de kjøre i jeeper og motorsykler. Mange stormet også til fots til de nærliggende jødiske landsbyene, kibbutzer, militære installasjoner og politistasjoner. Der tok de flere kjøretøy som ble brukt for å komme seg videre inn i Israel. De hadde med seg mengder med maskingevær, rakettkastere, eksplosiver og håndgranater som var smuglet inn gjennom den mye kritiserte «blokaden». Minst 10 % av våpnene ble funnet å komme fra Nord-Korea.

Hvor mange kibbutzer og landsbyer ble berørt av massakrene 7. oktober?

Terrorister tok kontroll over rundt tretti israelske kibbutzim, landsbyer og byer der de myrdet, lemlestet og misbrukte innbyggerne.

Hva var hensikten med massakren 7. oktober?

Ifølge dem selv er hensikten med de palestinske terrororganisasjonene å utslette Israel og drepe alle jøder. 7. oktober massakren kan ikke direkte oppnå formålet, men flere delmål:

 • Skape frykt i Israels folk og verdens jøder gjennom ISIS-lignende, uforståelig brutale drap.
 • Skap glede blant medlemmene og det store flertallet av palestinere på Gazastripen, Vestbredden og internasjonalt som støtter deres sak.
 • Få internasjonal støtte når Israel går til lovlig motangrep.
 • Skap internasjonal fordømmelse av Israel når terroristenes ikke-stridende sivile (som i overveiende grad er sympatisører) blir drept når de brukes som menneskelige skjold.
 • Skaff gisler som skal brukes til utpressingsformål.
 • Stanse normaliseringsprosessen som var på vei mellom Israel og sunni-muslimske land.

Hvilke terrorgrupper deltok i massakrene 7. oktober?

 • Hamas (Al Qassam Brigades)
 • Fatah (Al-Aqsa Martyrs Brigades)
 • Islamsk Jihad
 • Demokratiske styrker for frigjøring av Palestina DFLP (National Resistance Brigades)
 • Populære motstandskomiteer

Hvem står bak massakrene 7. oktober?

Iran orkestrerer, bevæpner, trener og betaler de fleste av Hamas og andre palestinske terrororganisasjoner.

Qatar støtter Hamas-regimet økonomisk og politisk, og beskytter Hamas-lederen Ismail Haniyeh i dens lille stat.

Hvordan kunne terrorangrepet skje?

Gazas terrorregime hadde lullet Israel inn i en falsk ro og inngått en våpenhvile.
Israel hadde stolt på teknisk avlytting, som ikke hadde fanget opp planleggingen.
Det høyteknologiske gjerdet egnet seg godt til å oppdage sporadiske infiltrasjoner, men klarte ikke å gi sikkerhet da det ble tvunget på tjue steder samtidig.
7. oktober-massakren var et massivt, koordinert angrep på en religiøs jødisk høytid.
Samtidig bruk av 3000 raketter, droner som slo ut overvåking, bulldosere, rakettkastere og paraglidere var vanskelig å forsvare seg mot.
Kort avstand mellom gjerdet og kibbutsene.

Hvilke terrorhandlinger ble utført 7. oktober?

Mennesker ble myrdet eller lemlestet vilkårlig ved å skyte, sprenge, halshugge, knivskjære, steine, og de ble også brent levende til døde. Massevoldtekter. Tortur. Gisseltaking.

De som overlevde massakrene 7. oktober

De som overlevde de brutale overgrepene til de umenneskelige palestinske terroristene har personlige historier og egne bilder. Hundrevis av dem har samlet minnene sine på internettsiden october7.org.

Hvor fant massakrene sted 7. oktober?

Nettstedet oct7map.com har et interaktivt kart, som viser hvor de fleste av de drepte ofrene ble funnet. Selv navnene på mange av de drepte vises når du zoomer inn. Den viser en brutal virkelighet, der familier ligger sammen eller flykter fra palestinske terrorister.

SuperNova musikkfestival i Re’im

Festen på den åpne plassen utenfor Kibbutz Re’im varte hele natten. Mange unge mennesker var våkne, mens andre sov da terroristene begynte å skyte vilkårlig på de tusenvis av sivile som hadde kommet fra hele verden for å feire fred med musikk.

Ungdommene løp så hardt de kunne mot bilene, men terroristene kuttet av rømningsveien. Mange prøvde å gjemme seg blant steiner og bak trær.

De palestinske terroristene massakrerte 364 sivile, unge kvinner og menn. De voldtok unge kvinner, lemlestet kropper og tok mange gisler.

Massakren av deltakere i fredsfestivalen sto for nesten 1/3 av alle de drepte i løpet av 7. oktober.

IDF-styrker kjempet for å nøytralisere terroristene, som spredte seg over store områder og la bakholdsangrep, kastet granater og eksplosiver. Militæret fikk bruke snikskyttere, helikoptervåpen, stridsvogner og spesialstyrker.

Be’eri

70 terrorister fra Hamas Al Qassam-brigader ledet av Abed al Rahman utførte massakren på over 130 innbyggere i den israelske kibbutzen Be’eri. Be’eri ligger 5 kilometer fra Gaza-grensen og ble etablert i 1946. Kibbutzen huser mange sekulære venstreorienterte og fredsaktivister.  10 % av befolkningen ble myrdet, inkludert spedbarn, barn, kvinner og menn. En av dem terroristene tok som gisler var den kjente fredsaktivisten Vivian Silver. Silver ble myrdet av Hamas i Gaza.

Senere tok også DFLPs nasjonale motstandsbrigader på seg ansvaret for massakrene i Be’eri.

– Det finnes ikke ord for det, sa generalmajor Itai Veruv i IDF. «Det er noe mellom ISIS og (nazistenes dødsskvadroner) Pogam. De ble drept med kniv, håndgranater, med ild.» Han sa at barn ble drept foran mødrene sine, mødre ble drept foran barna sine. «Noen ble slaktet i sengene sine».

Veruv sa at soldatene hans kjempet i 48 timer mot «bølger etter bølger av terrorister» på veier og i landsby etter landsby. Han hadde begynt å kjempe mot militante i Yakhini og flyttet deretter «fra kamp til kamp», på veien til Sderot, før han nådde Be’eri-kibbutzen mandag kveld.

«Jeg så hundrevis av terrorister i full kamprustning, med alt utstyr og all evne til å begå massakrer, for å gå fra hus til hus, fra rom til rom, drepe babyer, mødre, fedre på soverommene deres,» sa Veruv.

Be’eri-massakren har blitt kalt 7. oktobers «Ground Zero» i analogi med angrepet 11. september.

Kibbutz Kfar Aza

Rundt 70 terrorister angrep de 400 innbyggerne i kibbutzen, som ligger 2 kilometer fra gjerdet til Gazastripen. Minst 52 mennesker ble myrdet her, noen av dem ble brent levende. Babyer blir halshugget. Flere titalls barn ble drept. De som tok til våpen og forsvarte kibbutzen ble også drept. Mer enn 20 kvinner, barn og eldre ble tatt som gisler og ført til Gazastripen.

Det tok IDF to og en halv dag å ta kontroll over samfunnet. 10. oktober fikk pressen tilgang til området.

Kibbutz Re’im

Kibbutzen, som hadde 433 innbyggere, ligger 5 kilometer fra Gaza-gjerdet. Den sekulære landbrukskibbutzen ble grunnlagt i 1949 av Palmach. Befolkningen kjempet mot de angripende terroristene fra dør til dør. Mange ble drept og tatt som gisler.

Sderot

Mer enn 50 sivile og over 20 politimenn ble drept av Hamas’ Al-Qassam-brigader i angrepet på byen, som har mer enn 30 000 innbyggere og ligger bare 1 kilometer fra våpenhvilelinjen til den nordligste delen av Gazastripen. Terroristene fanget politistasjonen og drepte 30 mennesker der, før IDF klarte å gjenvinne kontrollen og eliminere 10 terrorister.

En minibuss med 15 pensjonister, noen av dem overlevende fra Holocaust, stoppet i Sderot på grunn av advarselen om luftangrep. Bomberommet ble ikke åpnet og to pickup-biler med terrorister oppdaget dem. Alle de 15 eldre ble henrettet på nært hold.

Zikim

Zikim, som består av en kibbutz og en militærpost, ble angrepet av et stort antall hurtigbåter allerede klokken 04.40. Samtidig brøt terroristene gjennom gjerdet på land. Fire båter fra Hamas’ sjøslagsgruppe Nukhba ble senket av IDF. Militærposten var for det meste bemannet med rekrutter. Veteranene kjempet, men klokken 07:00 var utposten tapt og terroristene tok seg til kibbutzen, hvor de møtte motstand fra væpnede beboere.

Et helt nytt uprøvd israelsk kampkjøretøy, Eitan AFV, med en hastighet på 120 km/t ble nå vellykket testet for første gang, for å drive tilbake terroristene.

Kibbutz Kissufim

Landbrukskibbutzen ligger bare én kilometer fra den sørlige Gazastripen. Åtte innbyggere ble myrdet, samt seks thailandske arbeidere. En 90 år gammel kvinne ble dratt ut i stua hvor hun ble skutt i hodet. Fire ble tatt som gisler. Skadene på kibbutzen var omfattende. Etter tre dager fikk Reuven Heinik fra Ashkelon tillatelse til å gå og vanne kyrne. En skjult palestinsk terrorist skjøt ham ved låven.

Kibbutz Nahal Oz

Opptil 50 palestinske terrorister brøt gjennom Gaza-gjerdet 500 meter fra kibbutzen og skjøt vaktene ved porten. 27 soldater, de fleste kvinner, var på basen. 20 ble drept i en brannkamp og deretter ble en granat kastet inn. Sju ble tatt som gisler. Totalt skal minst 100 israelere ha blitt drept og minst 20 tatt som gisler.

Moshav Yakhini

Massakren ved moshaven, som ligger fire kilometer fra den nordlige Gazastripen, endte med åtte innbyggere drept. To unge kvinner ble skutt og drept, da de gjemte seg bak en bil.

Kibbutz Nirim

Kibbutzen huser 500 mennesker som dyrker grønnsaker. Rundt 20 palestinske terrorister angrep Nirim med automatvåpen, granater og rakettkastere. De satte fyr på hus. Korporal Levy, som hadde permisjon, hørte skuddene og kom tilbake med sin M16 for å bli med i Heimevernet. De klatret opp på et silotak, hvorfra de hadde overtaket og Hamas-terroristene trakk seg midlertidig tilbake. Et israelsk helikopter kom til unnsetning samtidig som Hamas spesialstyrker ankom. Etter syv timer ankom IDFs bakkestyrker.

Fem innbyggere ble drept og flere ble tatt som gisler.

Kibbutz Ein HaSchlosha

Denne kibbutzen nær midten av Gaza-grensen ble også utsatt for et palestinsk terrorangrep. De som forsvarte kibbutzen ble drept. Mange flyktet og andre har forsvunnet. Folk ble brent levende i hjemmene sine. Først etter tre dager ble 16 israelere og 14 thaier funnet i live.

Kibbutz Holit

Elleve av de 84 kibbutzmedlemmene og to arbeidsinnvandrere ble myrdet av palestinske terrorister. To av de drepte var amerikanske statsborgere. En av dem som ble tatt som gisler var Avital Aladjem. I et ubevoktet øyeblikk på Gazastripen klarte hun å komme seg tilbake alene med to av naboenes små barn. Kibbutzen ligger nær den sørligste grensen til Gazastripen.

Moshav Netiv HaAsara

Mer enn 20 av moshavens 900 innbyggere ble drept og mange flere såret av de palestinske terroristene. Stedet ligger kun 400 meter fra gjerdet mot Hamas-regimet.

Kibbutz Nir Oz

Gjennom årene har Niro Oz ofte vært utsatt for dødelige angrep fra Gazastripen. De dyrket asparges og hadde 900 arter som var tørkebestandige. Av de 400 innbyggerne som bodde her, ble en fjerdedel av dem myrdet 7. oktober 2023 av palestinske terrorgrupper.

Hvert eneste av barna i en førskolegruppe ble drept eller skadet. En del av terroren bestod også i at terroristene sendte bilder til de pårørende til de drepte familiemedlemmene – ved hjelp av den dreptes egen telefon.

Ofakim

Fjorten tungt bevæpnede palestinske terrorister invaderte landsbyen, som med sine 34.000 innbyggere ligger 18 kilometer fra Gazastripen. Etter en dag ble 50 av landsbyens innbyggere brutalt myrdet. Byens få politifolk og noen væpnede innbyggere klarte å eliminere ni av terroristene.

Yad Mordechai

Kibbutzen nord for Gazastripen ble reddet av soldater som kom raskt til stedet, men ble utsatt for rakettbeskyting.

Kibbutz Nir Am

Kibbutzen ligger 500 meter fra Gazastripen i utkanten av Sderot. En israelsk styrke klarte å drepe flere terrorister, som valgte å angripe Sderot i stedet.

Ufattelige grusomheter mot barn

Israelske myndigheter sørget for visning av videoer fra massakrene på blant annet barn. De fikk ikke filme materialet selv av hensyn til ofrene og pårørende. Den danske journalisten Jotan Confini ble svært hardt berørt og sjokkert over det han så.

Den amerikanske utenriksministeren ble servert med bevis for massakrene
Utenriksminister Antony Blinken beskrev de grusomme bildene og videoene han gjennomgikk som skildrer ofre for palestinske terrorangrep på israelske sivile.

«Det er vanskelig å finne de rette ordene. Det er hinsides det noen noen gang ville ønske å forestille seg, enn si, Gud forby, oppleve», sa han på en pressekonferanse i Israel.

«En baby, et spedbarn, full av kuler. Soldater halshugget. Unge mennesker brent levende. Jeg kunne fortsette, men det er rett og slett det verste man kan tenke seg.»

Hvem er de ansvarlige palestinske terrorlederne?

 • Ismail Haniyeh – Hamas-leder og politisk leder. Bor i Qatar.
 • Khaled Mash’al – Hamas’ øverste leder i eksil.
 • Yehia Sinwar – øverste Hamas-leder på Gazastripen.
 • Saleh al-Arouri – Hamas-nestleder
 • Wiam Hanoun – Grunnleggeren av terrororganisasjonen Jenin Brigades, som er en gren av Islamsk Jihad. Eliminert.
 • Ayman Nofal – Hamas-sjef for den sentrale Gaza-brigaden. Eliminert
 • Mohammed Deif – Kommandør for Hamas’ Al Qassam-brigader
 • Ghazi Hamad – Senior Hamas-tjenestemann
 • Mousa Abu Marzouk – Senior Hamas-tjenestemann
 • Osama Mazini – Lederen for Hamas-fanger og gisler i Shura. Eliminert.
 • Ibrahim Biari – Sjefen for Hamas’ sentrale Jabaliya-bataljon. Eliminert.
 • Taysir Mubasher – Kommandør for Hamas North Khan Yunis bataljon i Hamas. Eliminert.
 • Shadi Barud – Nestleder for Hamas’ etterretningsbyrå. Eliminert.
 • Billal Al Kedra – Kommandør for Hamas’ sørlige Khan Yunis Nukhba-styrker. Sto bak Nirim-massakren. Eliminert.
 • Muhammad Qatmash – Nestleder for Hamas-artilleriet på Gazastripen. Eliminert.
 • Mahmoud Sabih – Ingeniør og enhetsleder i Hamas sin prosjekt- og utviklingsavdeling. Eliminert.
 • Rafat Harb Hussein Abu Hilal – Leder for terrororganisasjonen «Popular Resistance Committees» i Rafah. Eliminert.
 • Muhammad Awdallah – Kommandør for Hamas anti-tank missilsystem i Gaza City Brigade. Eliminert.
 • Akram Hijazi – Ansvarlig for å rette terrorangrep mot Israel fra Gazastripen, våpenhandler, var en del av Hamas’ marinestyrke. Eliminert.
 • Muhammad Abu Shamla – Leder for Rafah-brigaden, som lagret Hamas’ marinevåpen i huset hans. Eliminert.
 • Zachariah Abu Ma’amar – Et høytstående medlem av det politiske byrået til Hamas-terrororganisasjonen. Leder for interne relasjoner. Ledende beslutningstakere og koordinatorer mellom ulike terrorgrupper på Gazastripen. Eliminert.
 • Mohammed Deif Marwan Issa Nayif Hawatmah – Leder for den marxistisk-leninistiske DFLP (Demokratisk front for frigjøring av Palestina), som deltok i massakrene.
 • Jamal Musa – Leder for Hamas spesialoperasjoner. Eliminert.
 • Wael Asfeh – Kommandør for Hamas’ Deir al Balah-bataljon, som sendte Hamas’ elite Nukhba-styrker inn i massakrene 7. oktober. Eliminert
 • Mohsen Abu Zina – Hamas-leder for våpen og industri. Eliminert.
 • Ibrahim Abu-Maghsib – Ansvarlig for Hamas ATGM (anti-tank guidede missiler). Eliminert.
 • Hamis Dababash – Tidligere Hamas-etterretningssjef. Eliminert.
 • Tahsin Maslam – Leder for Hamas-militsforsyningsselskapet i Beit Lahia. Eliminert.
 • Jihad Azam – Etterretningsoffiser i Zeitun. Eliminert.
 • Munir Harb – Rafah-brigadens informasjonssjef. Eliminert.
 • Yacub Ashur – Leder for Hamas antitankmissiler i Khan Younis-brigadene. Eliminert.

Her er et kronologisk tilbakeblikk på hvordan omfanget av pogromen ble rapportert av MIFF de første døgnene

Fredag

Fredag 6. oktober er det overhodet ikke krig som er i tankene til MIFF. Vi lager en omfattende direktesending hvor vi forteller hvordan fred nå er på vei mellom Saudi-Arabia og Israel. 

Lørdag kl. 08.00

Da vi våknet lørdag morgen 7. oktober så vi en liten nyhetsnotis på NRK: En israelsk kvinne i 60-årene var drept i et rakettangrep fra Gaza.

I israelske medier begynte det å komme fram at angrepet var mer omfattende

Lørdag kl. 09.02

MIFF rapporterer at flere israelere er drept og mer enn hundre skadet i rakettregnet over israelske byer lørdag morgen. Samtidig melder vi at «mange israelere er drept etter at flere titalls terrorister fra den palestinske terrorgruppen Hamas klarte å infiltrere det sørlige Israel tidlig lørdag morgen». 

«Hamas skal ha angrepet 21 israelske områder i det sørlige Israel.» Hvordan kunne dette skje?

Lørdag formiddag

Da jeg går i direktesending med kollega Rika Greenberg (MIFF Danmark) kort tid senere, forteller hun om de første redselsfulle videoer hun har sett: Kvinner som ringer fortvilt fra israelske tettsteder ved Gaza og forteller at Hamas-terrorister er like utenfor stuedøren deres. «Hvis man ikke så det, ville man ikke tro det.»

Hvor mange kan egentlig være drept? 30? 50? 80?

Lørdag kl. 12.37

Det tar ikke lang tid før vi forstår at dette har et mye, mye større omfang.

«Fortsatt befinner det seg mange terrorister i Israel og israelske styrker har ikke kontroll over situasjonen. Det rapporteres også om at mange israelere, både sivile og soldater, skal være kidnappet og fraktet til Gazastripen. Enkelte rapporterer om at opp mot 50 israelere er kidnappet.»

Lørdag kl. 14.00

Arsen Ostrovsky, en av Israels mest innflytelsesrike engelskspråklige Twitter-influencere, gir direkteintervju med MIFF.

Lørdag kl. 20.47

Mens nattemørket senker seg over Israel begynner man å få oversikt over omfanget av Hamas-angrepet tidligere på dagen. Nå er det bekreftet at minst 350 israelere er drept, rapporterte MIFFs journalist Bjarte Bjellås.

I en direktesending samme kveld, viser MIFF noen av de forferdelige klippene fra Sør-Israel. Da vi hentet inn kommentarfeltet fra TikTok i sendingen, blir det tydelig for all ettertid at flere i Norge gleder seg over nyheten over massakren!

Søndag kl. 05.46

Bak terrororganisasjonene Hamas og Islamsk Jihad på Gaza står Iran. Det er ingen overraskelse og heller ikke noe nytt, men nå blir det bekreftet igjen av en Hamas-talsmann. MIFF forklarer hva som har vært Irans strategi de siste årene: Så snart som mulig, og senest når atomavtalen løper ut, ønsker Iran å ha så truende konvensjonell styrke i Israels nærmeste nabolag at det avskrekker Israel fra å stanse deres atomvåpenprogram med militær styrke. 

Søndag kl. 09.30

Lørdag 7. oktober vil bli husket som en av de mørkeste dagene i Israels historie. Over 600 israelere ble henrettet i kaldt blod av hensynsløse terrorister, skrev Bjarte Bjellås.

– Israel har ikke noe annet alternativ enn å gå til bakkeoperasjon på Gaza-stripen, og palestinerne på Gaza er latt i stikken av sine egne ledere, sa Norges tidligere ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer, da han deltok på NRK Nyhetsmorgen.

Søndag kl. 11.39

Søndag morgen kom det en ny terrorcelle som prøvde å ta seg i retning Ashdod. Videoklipp i sosiale medier viser hvordan de israelske soldatene klarte å stoppe bilen, før det oppstod kraftig skuddveksling med terroristene, rapporterte Bjellås.

Og det skal bli verre. Mye verre.

Søndag kl. 15.15

Antallet døde etter lørdagens massakre i det sørlige Israel har i løpet av dagen økt fra 300 til over 700. Tallet ble kraftig oppjustert etter at det ble funnet en stor mengde døde mennesker i en grotte. De hadde deltatt på en musikkfestival og forsøkt å gjemme seg for terroristene. De drepte skal være i ung alder. 

I direktesending med MIFF forteller en ung israelsk kvinne hvordan hun har sett sine venn og hans kjæreste bli kidnappet av Hamas-terrorister.

Søndag kl. 15.38

MIFF sender e-post til alle stortingsrepresentanter: Nå er tiden inne for at Norge viser sin støtte til Israel! Senere sender vi lignende brev til Riksdagen i Sverige og Folketinget i Danmark.

Søndag kl. 20.00

Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, hadde akkurat startet privat ferie i USA da angrepet kom. Han vendte straks tilbake til Norge, og ga sitt første intervju etter at krigen startet til MIFF.

Søndag kl. 20.58

Israelske medier skriver at så mange som 170 mennesker kan være kidnappet…

Hele Israel er merket for all framtid av dette. Alle i landet er berørt, sier Rika Greenberg i MIFFs direktesending søndag kveld.

Lyden starter etter 2 minutter og 25 sekunder, pga. teknisk feil.

Søndag kveld ga MIFF også en oppdatering om hva som skjer i Sverige: 

Mandag

Utover mandagen fortsetter dødstallene å stige – til nå over 900. Her er MIFF-sakene fra mandag 9. oktober.

Tirsdag

Denne krigen har bare såvidt begynt. MIFF skal fortsette å gi deg løpende oppdateringer.

Tirsdag morgen har vi blant annet publisert dette klippet fra en IDF-talsmann på svensk tv.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart