Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK gjentar sin store feil om Hamas

Skjermdump fra nrk.no,
10. oktober publiserte NRK en nettsak som heter: Hamas: Kva står dei for og kven er leiarane? Journalist er Synne Malen Sandven.

Artikkelen løfter fram mange viktige fakta om terrororganisasjonen Hamas, men det går galt når journalist Synne Malen Sandven skal beskrive målet til Hamas. NRK skriver:

«Hamas uttrykte frå start at målet deira var å utslette Israel som stat, og å opprette ein islamsk palestinsk stat. Målet om å ta kontroll over heile Israel har derimot moderert seg med åra. I 2017 anerkjente Hamas grensene slik dei var i 1967.»

Målet om å utslette Israel gjorde Hamas klart i sitt charter fra 1988.

Men det stemmer ikke at Hamas i 2017 anerkjente «grensene slik de var i 1967». For det første var det ikke grenser i 1967, men våpenhvilelinjer, og for det andre har ikke Hamas godkjent disse linjene.

MIFF har prøvd å forklare dette tydelig til NRK flere ganger.

Vi tar det igjen. 1. mai 2017 offentliggjorde Hamas et nytt politisk dokument.

I artikkel 20 skriver Hamas at de avviser ethvert alternativ til en full og fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet. Med andre: Israel skal fortsatt utslettes.

Men hva meldte NRK om dette samme dag 1. mai 2017? Det stikk motsatte.

Etter at NRK og andre medier kom med slike meldinger 1. mai 2017, rykket en av grunnleggerne av Hamas, Mahmoud al-Zahar, ut offentlig for å fjerne alle misforståelser . Mange har tolket ut fra dokumentet at Hamas ikke lenger vil utslette Israel, siden de i den nye teksten aksepterer ideen om en palestinsk stat innenfor 1967-grensene. Blant annet skrev NRK og NTB at Hamas ikke lenger vil utslette Israel. Nå går Hamas ut og understreker at målet fortsatt er Israels utslettelse.

– Etter at vi har frigjort Palestina fra 1967-linjene vil vi kjempe for å befri resten av Palestina og territoriene fra 1948. Det vil ikke være noen forhandlinger, sa Zahar på en pressekonferanse i Gaza.

I 2017 skrev også MIFF om NRKs dekning:

«Det kommer heller ikke frem i NRKs reportasje at Hamas krever at alle palestinske flyktninger og deres etterkommere skal ha retten til å returnere til Israel. En slik rett vil i praksis bety slutten på Israel som verdens eneste jødiske stat. Jødene vil da bli en minoritet i sitt eget land. Det vil være en demografisk utslettelse av Israel.

Hamas understreker også at de «ikke vil gjøre kompromiss i avvisningen av den zionistiske enheten og ikke oppgi noen palestinske rettigheter». NRK glemmer å gjengi at Hamas erklærer: «Det er ikke noe alternativ til en fullt suveren palestinsk stat på hele den nasjonale palestinske jord, med Jerusalem som hovedstad.» NRK nevner heller ikke at Hamas avviser Oslo-avtalene, forbeholder seg retten til jihad og avviser alle forsøk på å «undergrave motstandskampen og deres våpen».»

Det er pinlig at NRK i så mange år har formidlet ren fake news på dette området.

Og det er ekstra pinlig at feilen nå gjentas, bare tre dager etter at Hamas viste med dødelige tydelighet at de på ingen måte anerkjenner «grensene slik de var i 1967».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart