Ifølge NRK og NTB ønsker ikke lenger Hamas at Israel skal utslettes. Stemmer det? (Foto: Faksimile NRK)
Ifølge NRK og NTB ønsker ikke lenger Hamas at Israel skal utslettes. Det avviser Hamas. (Foto: Faksimile NRK)

NRK og NTB forteller ikke hele historien om ny Hamas-grunnvoll

Hamas vil ikke lenger utslette Israel, skriver NTB og NRK. Det stemmer ikke.

Som MIFF skrev tirsdag 2. mai har Hamas offentliggjort sitt nye charter etter å ha jobbet med ny tekst i fem år. Språket i charteret er myknet opp i forhold til tidligere, men målet om å utrydde Israel er fortsatt det samme. Også NTB og NRK har omtalt det nye charteret til Hamas, men med en helt annen vinkling enn MIFF og de fleste israelske medier. I deres artikler har ikke Hamas lenger et mål om å utslette Israel.

For NRK skriver «Vil ikke lenger utslette Israel» og NTB skriver «Hamas vil ikke lenger kreve at Israel skal utslettes». De har rett i at Hamas ikke lenger bruker et eksplisitt språk om at de ønsker Israels utslettelse, men fremdeles er målet å frigjøre hele «Palestina», noe som også inkluderer dagens Israel. Hva er så fasiten?

Vi går til selve kilden, det nye Hamas-charteret:

I punkt 20 av charteret, som kan leses i sin helhet her, skriver Hamas at det ikke finnes noe annet alternativ enn en fullstendig frigjøring av “Palestina”, fra elva til havet. Det innebærer med andre ord at det ikke er plass til noe Israel. «From the river to the sea» er et uttrykk for at araberne skal gjenerobre hele området fra Middelhavet til Jordanelven. Jødene skal ikke få beholde sitt lille stykke.

NRK og NTB skriver heller ingenting om at Hamas i sitt nye charter forbeholder seg retten til å “drive motstand og jihad for befrielsen av Palestina” og at Hamas understreker at det nye charteret på ingen måter utgjør en anerkjennelse av Israel.

Det kommer heller ikke frem i NRKs reportasje at Hamas krever at alle palestinske flyktninger og deres etterkommere skal ha retten til å returnere til Israel. En slik rett vil i praksis bety slutten på Israel som verdens eneste jødiske stat. Jødene vil da bli en minoritet i sitt eget land. Det vil være en demografisk utslettelse av Israel.

Hamas understreker også at de «ikke vil gjøre kompromiss i avvisningen av den zionistiske enheten og ikke oppgi noen palestinske rettigheter». NRK glemmer å gjengi at Hamas erklærer: «Det er ikke noe alternativ til en fullt suveren palestinsk stat på hele den nasjonale palestinske jord, med Jerusalem som hovedstad.» NRK nevner heller ikke at Hamas avviser Oslo-avtalene, forbeholder seg retten til jihad og avviser alle forsøk på å «undergrave motstandskampen og deres våpen».

 

  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Prisen for å være medlem av MIFF er fra kr. 4,- per uke.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart