Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas-sjef anklages for krigsforbrytelser etter å ha brukt menneskelige skjold under Gaza-krigen i 2014

Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
Israelsk organisasjon trekker Ismail Haniyeh inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Hamas-sjef og tidligere statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene, Ismail Haniyeh, blir nå trukket inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Haniyehs terrororganisasjon anklages for å ha brukt sivilbefolkningen som menneskelige skjold under krigen med Israel i 2014.

«Denne kriminaliteten manifesterte seg i avfyring av raketter og bombekastere fra befolkede områder, sivile ble (ofte) oppmuntret til å bli værende i områder som var potensielle angrepsmål for IDF og raketter og granater ble oppbevart i bygninger brukt som skoler, sykehus, moskeer og andre sivile anlegg,» skriver advokat Calev Michael Myers, som har sendt en begjæring til den internasjonale straffedomstolen på vegne av den israelske organisasjonen Israel-Li og den ideelle organisasjonen Jerusalem Institute of Peace, skriver avisen Israel Hayom.

Advokaten skriver videre at under kampene i 2014 avfyrte Hamas raketter mot helt vilkårlige mål, og at det er forbudt i henhold til internasjonal lov. I begjæringen hevdes det også at konsekvensene av krigsforbrytelsene som Haniyeh skal ha begått, var uvanlig brutale, og en av de største årsakene til at over 2100 personer ble drept på Gazastripen i løpet av de sju ukene konflikten varte.

«Det burde være unødvendig å påpeke det, men gjerningsmennene bak disse forbrytelsene skapte frykt blant Gazas innbyggere. Resultatet var at deres liv ble satt i en reell fare mot deres vilje,» står det i begjæringen.

Myers mener hele formålet med Den internasjonale straffedomstolen i Haag er å ta tak i akkurat slike saker. Domstolen har som mål «å beskytte sivile som blir ofre for regimer, som brutalt tråkker på grunnleggende menneskerettigheter, og gjennom etterforskning, påtale og bringe enkeltpersoner til ansvar i retten for å ha begått disse forferdelige forbrytelsene».

I begjæringen til domstolen skriver Myers at Haniyeh personlig spilte en «sentral rolle i å gjennomføre de nevnte forbrytelser. Haniyeh og den regjeringen han ledet oppfordret innbyggerne i Gaza til å forbli i sine hjem og lot dem ikke forlate dem, til tross for gjentatte advarsler fra IDF om at området kunne bli bombet».

Raketter på vei fra Gaza til Sderot. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)
Raketter på vei fra Gaza mot Israel under krigen i 2014. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart