Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Feilene med kartene Fredrik Solvang brukte på NRK Debatten

Fredrik Solvang
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten 19. mai 2021. (Skjermdump fra tv.nrk.no)
NRK fortsetter å bruke kartene som MSNBC har beklaget at de brukte.

Onsdag 19. mai var konflikten mellom israelere og palestinere tema på NRK Debatten. Programleder Fredrik Solvang hadde invitert inn en rekke unge stemmer for å belyse krigen som har rast siden 10. mai. I tillegg deltok forskerne Marte Heian-Engdal og Cecilie Hellestveit. Line Khateeb fra Palestinakomiteen og Conrad Myrland fra MIFF kom inn de siste minuttene.

Solvang satte antakeligvis intern NRK-rekord onsdag kveld. Aldri har så mange ulike pro-israelske stemmer fått taletid i et 45 minutters debattprogram. For det fortjener han ros.

Solvang fortjener ikke ros for bruken av kart. Han ga heldigvis MIFF litt anledning til å kritisere kartene noe, men det er mye mer å si om dem enn det ble tid til.

I 2012 forklarte MIFF nøye hva som er feil med kartene i artikkelen Når NRK bruker kart som lyver. Se kortversjon og korrigerende kart nedenfor

I 2015 beklaget den venstreorienterte amerikanske tv-kanalen MSNBC at lignende karter ble brukt.

– Sist torsdag, i et forsøk på å snakke om sammenhengen for den nåværende urolighet i Midtøsten, viste vi en serie kart av skiftende geografi i regionen. Vi forstod etter at vi gikk av luften at kartene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brukte dem, sa Snow.

– Jeg skulle ønske jeg hadde reagert med en gang jeg så dem, sa NBCs Midtøsten-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kartet viste området som om det var en palestinsk stat. Ordet over kartet var “Palestina”. Det så ut som det var fullt av arabere. Og deretter viste de neste kartene færre og færre, mindre og mindre land hele tiden. Totalt sett ble det fullstendig galt. Det var jo ingen stat kalt Palestina. I 1946 var dette et britisk mandatland. Storbritannia ble gitt kontroll over området av Folkeforbundet. På den tiden var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Så kartet skulle i det minste ha reflektert den demografiske virkeligheten. Og det ga feil inntrykk, sa Fletcher.

Se opp for kart som lyver!
Se opp for kart som lyver!

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart