Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fredrik Solvang
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten 19. mai 2021. (Skjermdump fra tv.nrk.no)

Feilene med kartene Fredrik Solvang brukte på NRK Debatten

NRK fortsetter å bruke kartene som MSNBC har beklaget at de brukte.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Onsdag 19. mai var konflikten mellom israelere og palestinere tema på NRK Debatten. Programleder Fredrik Solvang hadde invitert inn en rekke unge stemmer for å belyse krigen som har rast siden 10. mai. I tillegg deltok forskerne Marte Heian-Engdal og Cecilie Hellestveit. Line Khateeb fra Palestinakomiteen og Conrad Myrland fra MIFF kom inn de siste minuttene.

Solvang satte antakeligvis intern NRK-rekord onsdag kveld. Aldri har så mange ulike pro-israelske stemmer fått taletid i et 45 minutters debattprogram. For det fortjener han ros.

Solvang fortjener ikke ros for bruken av kart. Han ga heldigvis MIFF litt anledning til å kritisere kartene noe, men det er mye mer å si om dem enn det ble tid til.

I 2012 forklarte MIFF nøye hva som er feil med kartene i artikkelen Når NRK bruker kart som lyver. Se kortversjon og korrigerende kart nedenfor

I 2015 beklaget den venstreorienterte amerikanske tv-kanalen MSNBC at lignende karter ble brukt.

– Sist torsdag, i et forsøk på å snakke om sammenhengen for den nåværende urolighet i Midtøsten, viste vi en serie kart av skiftende geografi i regionen. Vi forstod etter at vi gikk av luften at kartene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brukte dem, sa Snow.

– Jeg skulle ønske jeg hadde reagert med en gang jeg så dem, sa NBCs Midtøsten-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kartet viste området som om det var en palestinsk stat. Ordet over kartet var “Palestina”. Det så ut som det var fullt av arabere. Og deretter viste de neste kartene færre og færre, mindre og mindre land hele tiden. Totalt sett ble det fullstendig galt. Det var jo ingen stat kalt Palestina. I 1946 var dette et britisk mandatland. Storbritannia ble gitt kontroll over området av Folkeforbundet. På den tiden var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Så kartet skulle i det minste ha reflektert den demografiske virkeligheten. Og det ga feil inntrykk, sa Fletcher.

Se opp for kart som lyver!
Se opp for kart som lyver!

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart