Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Gravde etter gull i arkeologisk område

Åtte gravrøvere ble pågrepet i det sørlige Israel. De skal ha gravd etter en gullskatt i et arkeologisk område. (Foto: IIA)
Skal ha jaktet på en påstått gullskatt fra det Ottomanske riket.

Arkeologiske funn tyder på at stedet Be’er Kalech i det sørlige Israel har vært i bruk i flere tusen år, fra bronsealderen (3300-1200 f.k.) til det Osmanske riket, som tok slutt for bare et århundre siden. Be’er Kalech består blant annet av eldgamle sisterner, graver og grotter som ble brukt til opprett av duer, som ga befolkningen både mat og gjødsel.

Men ble det også gull fra det osmanske riket gjemt i dette området?

En seiglivede myte har i alle fall antydet det, og det har vært nok til å lokke plyndrere og antikvitetsrøvere til området. De graver og beveger seg i området uten noen form for hensyn til verken loven eller fortidsminner.

Nylig ble åtte plyndrere pågrepet i dette området av inspektører fra Israels arkeologiske myndigheter. De skal ha gravd i en eldgammel brønn på stedet. Seks deltok i selve gravingen i brønnen, mens to observerte arbeidet.

De mistenkte, som ble overført til en politistasjon for avhør, kommer fra beduinbyen Tel Sheva. Å stjele eller skade antikviteter er en forbrytelse i Israel som kan straffes med opptil fem års fengsel, skriver Jerusalem Post.

– Dessverre er det noen innbyggere i sør som har en tendens til å tro på myter om at store mengder gull fra den osmanske tiden ligger skjult i denne regionen, sier Amir Ganor, leder av avdelingen som bekjemper plyndring.

– Vi har sett er en økende trend hvor store grupper med antikvitetstyver kommer til arkeologiske steder utstyrt med verktøy til utgravning, hvor de ser etter skjulte tegn i området og så graver de dype groper mens de ødelegger historien og minnene som tilhører oss alle, sier han videre.

Det er også en utfordring i det beduinske samfunnet at du har velkjente og populære sjeiker som oppmuntrer til denne typen aktiviteter, ifølge Ganor.

– Sjeikene skal hjelpe de lokale med å finne gullet og bekjempe «demonen» som vokter skatten dypt inne i jorden. Bare i forrige måned ble en kjent sjeik pågrepet i en vollgrav i Nahal Hagav med andre mistenkte, sier han.

Plyndrerne hadde gravd seg ned i en gammel brønn. (Foto: IIA)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart