Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Borgerkrigen i Syria er et stort våpenmarked for Hizbollah

Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)
Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)
Israel frykter at deler av arsenalet med kjemiske våpnene i Syria kan havne i hendene på Hizbollah. Terrorgruppen ønsker å utjevne våpenbalansen mellom IDF og dem selv også gjennom å anskaffe seg bedre konvensjonelle våpen.

Syrias president Bashar Assad fortsetter sitt arbeid med sikre seg flere konvensjonelle våpen, for å klare å overvinne opprørerne i landet. Siden borgerkrigens start skal han ha kjøpt inn mellom 10 og 15 milliarder kroner i militærutstyr.

Israel er svært bekymret for at mange av disse våpnene kan havne i Libanon. Syria samarbeider som kjent tett med Hizbollah og er den naturlige «mellomleverandør» for innkjøpene som terrorgruppen foretar seg. Våpen sendes til Damaskus med fly eller på andre måter, og smugles videre over grensen til Libanon.

Nå frykter IDF at avansert militært utstyr, som for eksempel flyradarer, skal falle i hendene på Hizbollah. Det vil endre kraftig på maktbalansen og vanskeliggjøre israelske forsvarsoperasjoner i Libanon. Legger en i tillegg til de mange Scud-D-rakettene som syrerne selv har videreutviklet fra versjon Scud-B, blir bildet enda mer komplisert. De kan bære 1.000 kilo med eksplosiver og slå ut mål hele 750 kilometer unna. I teorien kan de også bære kjemisk materiale, skriver Yedioth Aharonoth.

– I [Den andre Libanon-krigen i] 2006 så vi at Hizbollah var en helt vanlig hær, med sterke og svake punkter. De har for eksempel ingen stridsvogner, mens det er usikkert om de egentlig er interessert i de syriske. Jeg ser for meg at de ønsker at Syria fortsetter å forsyne dem med raketter og bakke-til-luft-systemer. Å skyte ned et israelsk fly med SA-17 bakke-til-luft-systemet ville være en seier for Hizbollahs propaganda, men dette systemet er veldig vanskelig å operere. Jeg ser for meg at de heller foretrekker mindre systemer [….] som er enklere å bruke, forklarer Yiftah Shafir, som arbeider som professor ved Jaffa-senteret for strategiske studier ved Tel Aviv-universitetet.

Får først Hizbollah hånd om slike våpen, er veien kortere til at globale terrorgrupper også kan skaffe seg dem, frykter Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart