Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)
Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)

Borgerkrigen i Syria er et stort våpenmarked for Hizbollah

Israel frykter at deler av arsenalet med kjemiske våpnene i Syria kan havne i hendene på Hizbollah. Terrorgruppen ønsker å utjevne våpenbalansen mellom IDF og dem selv også gjennom å anskaffe seg bedre konvensjonelle våpen.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Syrias president Bashar Assad fortsetter sitt arbeid med sikre seg flere konvensjonelle våpen, for å klare å overvinne opprørerne i landet. Siden borgerkrigens start skal han ha kjøpt inn mellom 10 og 15 milliarder kroner i militærutstyr.

Israel er svært bekymret for at mange av disse våpnene kan havne i Libanon. Syria samarbeider som kjent tett med Hizbollah og er den naturlige «mellomleverandør» for innkjøpene som terrorgruppen foretar seg. Våpen sendes til Damaskus med fly eller på andre måter, og smugles videre over grensen til Libanon.

Nå frykter IDF at avansert militært utstyr, som for eksempel flyradarer, skal falle i hendene på Hizbollah. Det vil endre kraftig på maktbalansen og vanskeliggjøre israelske forsvarsoperasjoner i Libanon. Legger en i tillegg til de mange Scud-D-rakettene som syrerne selv har videreutviklet fra versjon Scud-B, blir bildet enda mer komplisert. De kan bære 1.000 kilo med eksplosiver og slå ut mål hele 750 kilometer unna. I teorien kan de også bære kjemisk materiale, skriver Yedioth Aharonoth.

– I [Den andre Libanon-krigen i] 2006 så vi at Hizbollah var en helt vanlig hær, med sterke og svake punkter. De har for eksempel ingen stridsvogner, mens det er usikkert om de egentlig er interessert i de syriske. Jeg ser for meg at de ønsker at Syria fortsetter å forsyne dem med raketter og bakke-til-luft-systemer. Å skyte ned et israelsk fly med SA-17 bakke-til-luft-systemet ville være en seier for Hizbollahs propaganda, men dette systemet er veldig vanskelig å operere. Jeg ser for meg at de heller foretrekker mindre systemer [….] som er enklere å bruke, forklarer Yiftah Shafir, som arbeider som professor ved Jaffa-senteret for strategiske studier ved Tel Aviv-universitetet.

Får først Hizbollah hånd om slike våpen, er veien kortere til at globale terrorgrupper også kan skaffe seg dem, frykter Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart