Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NRK fortsetter å forveksle bosetninger og boliger

Illustrasjon fra nrk.no.
Illustrasjon fra nrk.no.
Det skjer gang på gang at norske medier blåser godkjenning av nye boliger opp til å bli godkjenning av nye bosetninger. Da det skjedde denne uken i NRK Dagsnytt, ble det toppet med to andre feil.

Journalist Katrine Nybø leste følgende nyhetsbolk på NRK Dagsnytt kl. 10.00 tirsdag 13. august.

«Israelske styresmakter godkjenner bygging av 942 nye busetnader i det okkuperte Øst-Jerusalem, i tillegg til de 1.200 bustadane som vart godkjent på søndag. Nyheita om nye busetnader i dei okkuperte områda har provosert palestinske styresmakter som lenge har truga med å trekke seg fra forhandlingane om Israel held fram med busetnadspolitikken i det okkuperte område. Partane skal etter planen møtas til nye fredsforhandlinger i USA i morgon.»

Nybø forveksler bosetninger med boliger i to tilfeller (se MIFFs uthevninger). Det er som å forveksle en leilighet med et tettsted.

I dette tilfellet gjaldt det 942 nye hjem i bydelen Gilo i Jerusalem, et område som Israel planlegger å beholde i en grensedragning mot en eventuell palestinsk stat. Det har ikke kommet som noen overraskelse på palestinske ledere.

Forvekslingen var ikke den eneste feilen i nyhetene kl. 10.00 tirsdag 13. august. Det er minst to andre feil.

1) Palestinske myndigheter har de siste årene brukt bygging i bosetninger ikke som en trussel om å forlate forhandlinger, men som et påskudd for å ikke forhandle i det hele tatt. Stans i bygging har vært et forhåndskrav.

2) Partene skulle ikke møtes til fredsforhandlinger i USA 14. august. Møtet skulle etter rapportene skje i Jerusalem. I første omgang lykkes partene med å holde det nøyaktige møtestedet i byen hemmelig, rapporterte Times of Israel.

Det er ellers å bemerke at journalisten har maktet å bruke ordet okkupert tre ganger i de tre setningene og 67 ordene.

Det tjener til NRKs ære at det feilaktige nyhetsinnslaget ikke ser ut til å ha blitt repetert verken før eller senere.

Også tidligere har NRK forvekslet boliger og bosetninger. Det tok lang tid før NRK rettet opp. Aftenposten og NTB var raske med å rette opp da MIFF påpekte deres forveksling i mai 2013.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart