FNs generalsekretær Ban Ki-moon (f.v.) og Saeed Jalili, Irans sjefsforhandler i atomspørsmål. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon (f.v.) og Saeed Jalili, Irans sjefsforhandler i atomspørsmål. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)

Ingen presidentkandidater i Iran viser kompromissvilje når det gjelder atomprogrammet

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har ikke gjort det lett for presidentkandidatene i fredagens valg å ha en mer pragmatisk tilnærming til atomprogrammet.

Fredag går Iran til valgurnene for å velge etterfølgeren til den omstridte presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Utvalget av kandidater velgerne har å forholde seg til, er strengt kontrollert av Irans øverste leder, Ali Khamenei.

Av de 686 kandidatene som søkte om å få stille til valg, har ayatollahen kun godkjent åtte. Alle som er kritiske til de religiøse ledernes enorme makt over det politiske systemet, blir silt ut. I tillegg har Khamenei noen politiske kampsaker som han vil holde fast ved. Er ikke kandidatene villige til å underordne seg i disse spørsmålene, kan de bare glemme å komme gjennom nåløyet.

Boaz Bismuth, redaktør for utenriksavdelingen i Israels største avis Israel Hayom, , skriver om én av disse kampsakene: Atomprogrammet. Khamenei skal ha gitt beskjed om at ingen «må sette fiendens interesser foran Irans interesser». Det tolker Bismuth som en klar politisk instruks, som har gjort at ingen av kandidatene utfordrer regimelederen på dette.

Den israelske journalisten mener Khamenei har Saeed Jalili, Irans nåværende sjefsforhandler i atomspørsmål, som favorittkandidat ved valget. Etter det betydelige stemmejukset som fant sted for fire år siden, blir det interessant å se om noe liknende skjer denne gangen til Jalilis fordel. Ayatollahen har denne gang oppfordret det iranske folket om å stemme for en videreføring av atomprogrammet, i motsetning til for fire år siden. Den gang kom han kun med en generell oppfordring om å stemme, påpeker Bismuth. Han tolker Khameneis oppfordring som en indirekte støtte til Jalili.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart