Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ingen presidentkandidater i Iran viser kompromissvilje når det gjelder atomprogrammet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon (f.v.) og Saeed Jalili, Irans sjefsforhandler i atomspørsmål. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon (f.v.) og Saeed Jalili, Irans sjefsforhandler i atomspørsmål. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har ikke gjort det lett for presidentkandidatene i fredagens valg å ha en mer pragmatisk tilnærming til atomprogrammet.

Fredag går Iran til valgurnene for å velge etterfølgeren til den omstridte presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Utvalget av kandidater velgerne har å forholde seg til, er strengt kontrollert av Irans øverste leder, Ali Khamenei.

Av de 686 kandidatene som søkte om å få stille til valg, har ayatollahen kun godkjent åtte. Alle som er kritiske til de religiøse ledernes enorme makt over det politiske systemet, blir silt ut. I tillegg har Khamenei noen politiske kampsaker som han vil holde fast ved. Er ikke kandidatene villige til å underordne seg i disse spørsmålene, kan de bare glemme å komme gjennom nåløyet.

Boaz Bismuth, redaktør for utenriksavdelingen i Israels største avis Israel Hayom, , skriver om én av disse kampsakene: Atomprogrammet. Khamenei skal ha gitt beskjed om at ingen «må sette fiendens interesser foran Irans interesser». Det tolker Bismuth som en klar politisk instruks, som har gjort at ingen av kandidatene utfordrer regimelederen på dette.

Den israelske journalisten mener Khamenei har Saeed Jalili, Irans nåværende sjefsforhandler i atomspørsmål, som favorittkandidat ved valget. Etter det betydelige stemmejukset som fant sted for fire år siden, blir det interessant å se om noe liknende skjer denne gangen til Jalilis fordel. Ayatollahen har denne gang oppfordret det iranske folket om å stemme for en videreføring av atomprogrammet, i motsetning til for fire år siden. Den gang kom han kun med en generell oppfordring om å stemme, påpeker Bismuth. Han tolker Khameneis oppfordring som en indirekte støtte til Jalili.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart