Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Mike Pence, Nikki Haley og Benny Gantz taler på AIPAC

Visepresident Mike Pence. (Foto: Aubrey Gemignani/Flickr)
Visepresident Mike Pence. (Foto: Aubrey Gemignani/Flickr)
USAs visepresident Mike Pence og USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley taler på AIPAC mandag ettermiddag norsk tid.

Benny Gantz, som er den fremste utfordreren for Benjamin Netanyahu i valget 9. april, skal også tale.

MIFF er på plass på konferansen og gir løpende dekning her. Du kan også følge livesendingen her.

 

Første taler mandag morgen er forfatter Arthur C. Brooks, som blant annet har skrevet boken Love your Enemies. Han påpeker at USA er veldig delt politisk. Hovedproblemet er ikke at folk er uenige – det er bra og noe av det vi liker både med USA og Israel. Problemet er når man lar forakt komme inn overfor meningsmotstandere.

Brooks er en nær venn av Dalai Lama. Han spurte den tibetanske lederen hva han skal gjøre når forakt dukker opp i hjertet. «Svar med å være varmhjertet,» svarte Dalai Lama.

– Dere er tilhengere av USA og Israel, og det vil dere bli møtt med forakt for. Men svar dem med å være varmhjertet, sier Brooks til forsamlingen.

 

Bill de Blasio, ordfører i New York City, er andre taler.

– Ingen kan benekte faren som det jødiske folk står overfor over hele verden.

– Vi har ansvar for å fortelle folk hvordan det er å leve under trusselen av rakettangrep.

– Trusselen er økende i Europa, her i USA og i Midtøsten. Og for meg er dette dypt personlig. Dette er et samfunn som jeg representerer og elsker. Det er 1,2 millioner jøder i mitt distrikt.

– Jeg har møtt mange familier som er blitt utsatt for antisemittisk angrep. Det får meg til å forstå betydningen av Israel. Det jødiske folket kan ikke være trygge uten staten Israel.

– Israel er i sin kjerne en nødhavn for et undertrykt folk. Derfor er jeg her for å gi et enkelt, progressivt argument for Israel. Progressive beskytter de som er i fare, vi bekjemper ekskludering. Det jødiske folket har stått overfor tusenvis av år av ekskludering, utvisning og vold. Det stanset ikke i 1945, de har aldri gått over, og de vokser.

– Som venstreorientert har jeg mange uenigheter med den nåværende israelske regjeringen, men det betyr ikke at Israel ikke skal forsvares. Det er nødvendig at den israelske nasjonen skal leve evig.

– Jeg er dypt uenig med BDS-bevegelsen. Jeg mener BDS er imot den progressive bevegelsens mål om å beskytte folk. Jeg frykter at BDS kan undergrave Israel og dermed tostatsløsningen, som jeg mener er nøkkelen til å løse konflikten. Vi må konfrontere hindringen for framgang, som er BDS.

– Vi må aldri be det jødiske folket om å forsvare sine liv alene. Vi må alle stå med deres side. Og et godt og progressivt Amerika må alltid forsvare staten Israel.

 

Benny Gantz, leder for det Blå og hvite-partiet, er tredje taler.

– Vårt folk lever for håp. Vi lever i håpet om en bedre framtid, som vi hele tiden bygger. De som søker liv er alltid sterkere, og jeg sier til lederne i Hamas at de aldri vil kunne forandre på det.

– Statsminister Netanyahu gjorde det rette da han dro tilbake til Israel. Jeg skal også dra tilbake til Israel i dag. En ting vet jeg sikkert. Israel vil nok en gang og alltid vinne.

Gantz forteller om sin militære karriere.

– Dere er alle soldater. La meg forklare hva vi kjemper for. Selv om vi har den beste hæren, det beste luftforsvaret, de beste soldatene i universet, må vi huske at hvis vi skal ha noe håp må vi ha enhet. Gjennom historien er den eneste måten vi har vunnet på gjennom enhet.

– Stort lederskap kan endre historien. Jeg har vært en soldat som har kjempet for Israels sikkerhet helt siden 1970-tallet.

Gantz forteller hvordan han var med å redde etiopiske jøder fra Sudan. En av den unge jentene som ble reddet under operasjonen er nå kandidat til Knesset-valget 9. april.

Gantz viser et bilde av moren fra Holocaust som var i Bergen-Belsen under andre verdenskrig og et bilde av sønnen som fullførte militærtjeneste for staten Israel.

– I disse bildene ligger det jødiske folkets historie. Styrke må komme med veldig høy moral standard. Bildene lærer oss at mirakler ikke skjer av seg selv. Vi må beskytte dem. Derfor sier jeg til det iranske regimet: Aldri igjen. Vi vil ikke tillatte at dere får etablere dere i Syria, vi vil ikke tillatte at dere utvikler atomvåpen.

– Jeg sier til iranerne. Dere kjenner meg, og ikke bare gjennom mobiltelefonen min. Når jeg er statsminister vil dere ikke bli noen atommakt.

– Jeg vet at barna i Teheran og barna i Jerusalem blir født uten hat. Jeg vet at det iranske folket venter på en ny morgen, og jeg håper det vil skje i vår levetid.

– Situasjonen hvor israelske barn er i tilfluktsrom og Hamas-ledere feirer vil stanse.

Gantz kommer med en trussel om å ramme terrorlederne med målrettede angrep.

– Vi vil rekke vår hånd ut i fred, og vi vil søke å oppnå fred med enhver ærlig arabisk leder. I enhver framtidig avtale, vil vi ikke gjøre kompromiss i disse saker: Jerusalem vil alltid være Israels forente hovedstad. Jordan-dalen vil alltid forbli Israels østlige sikkerhetsgrense. Ansvaret for sikkerheten i Israels land vil være i IDFs hender og IDF alene. Vi kommer ikke til å be noen om å kjempe for oss, vi vil ta vare på oss selv. Vi kommer aldri til å trekke oss tilbake fra Golan.

– Men, som tidligere forsvarssjef, og som framtidig leder av Israel – så vet jeg at hemmeligheten ved vår styrke er enhet – det er den hemmelige styrken til det jødiske folk. Vår evne til å stå sammen, må ikke tas som en selvfølge. I Bergen-Belsen var det ingen som spurte hvem som var ortodoks, reform eller sekulær. Før jeg ledet soldater ut i kamp så jeg aldri etter hvem som hadde kippa under hjelmen.

– Splittelsen i vårt samfunn kan kanskje tjene en politisk hensikt, men det river oss i stykker. Jeg kan si med tillit at Vestmuren er lang nok til å romme alle.

Gantz lover at det vil bli mindre korrupsjon dersom han blir statsminister. Landet vil ikke bli styrt av ekstremister verken på høyre eller venstre side, sier han.

– USA er vår sterkeste allierte, jøder og ikke-jøder.

– President Trump er en sann partner og alliert av Israel. Takk for at du anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Og takk for at du anerkjente Israels suverenitet over Golan. Vi er takknemlige for ditt strategiske partnerskap. Vi vil at demokrater og republikanere skal gå sammen med oss i en felles politisk enighet.

– Jeg er en soldat, en stolt soldat. Jeg vil sette vårt folk foran alt, vår sikkerhet foran alt, vår vakre stat Israel før alt. Som en far, gjør jeg det for mine barn. Men jeg gjør det for deres barn også, avslutter Gantz.

 

Fjerde taler er NASA-direktør Jim Bridenstine.

– I løpet av to uker blir Israel det fjerde landet i verden som lander et fartøy på månen.

– Dette er et betydningsfullt øyeblikk i Israels historie.

– For første gang klarer et privat initiativ å lande på månen til bare en brøkdel av kostnaden til tidligere måneekspedisjoner.

– Jeg er stolt av den hjelpen NASA har gitt.

Han presenterer to av israelerne i selskapet Space IL. De forteller om operasjonen. En av dem er 89 år gammel som har støttet prosjektet med flere titalls millioner dollar.

– Jeg tror dette er den mest lønnsomme investeringen jeg noen gang har gjort.

– Når Amerika og Israel drømmer sammen, er ingenting umulig, sier en av de unge israelerne som har jobbet sammen om måneprosjektet.

 

Femte taler er USAs visepresident Mike Pence.

Pence hilser AIPAC og AIPAC-ledelsen.

– La meg komme med en hilsen fra en venn av meg. En som historien har vist er den beste venn av Israel som har sittet i Det hvite hus.

Pence kommenterer aktuell amerikansk politikk.

– Den siste tomme jord kontrollert av Islamsk Stat i Syria er blitt tatt. IS-kalifatet finnes ikke lenger.

– Trump er en mann for sine ord, og overfor Israel er han mer enn sine ord. Hvis ikke verden vet noe annet, så vet den at Amerika står på Israels side. Det er en stor ære å være visepresident for en mann som er så vennlig overfor Israel.

– Israels verdier er våre verdier, hennes kamp er vår kamp.

– Amerikansk støtte for staten Israel har aldri vært sterkere.

– Trump lovet å stenge PLO-kontoret i Washington dersom ikke palestinerne stanset belønning av terrorister. Og det gjorde han.

– Trump gjorde det ingen annen amerikansk president hadde mot til å gjøre: Flyttet den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad Jerusalem.

Pence argumenterer for hvorfor Israel bør beholde sikkerhetskontrollen over Golan.

– I dag vil president Trump formelt godkjenne Israels suverenitet over Golan.

– Trump gjorde dette i USAs interesse, men han gjorde det også i interesse for fred. Fred kan bare komme på grunnlag av sannhet. Fred kan ikke tvinges gjennom, en varig fred kan bare forhandles fram.

– Rakettangrepet fra Hamas viser at de ikke er noen partner for fred, de er en terrororganisasjon.

– USA vil aldri gå på kompromiss med Israels sikkerhet.

– I februar var det min ære å dra til Polen, til en konferanse med ledere fra mer enn 60 land. Det var en bemerkelsesverdig samling. Lederne var enige om at den største trusselen mot fred og stabilitet er Iran.

– USA vil fortsette å stå imot Irans fiendtlige agenda, og vi vil aldri la dem få atomvåpen. Når autoritære regimer kommer med antisemittisme og trusler om vold, viser historien at vi må ta dem alvorlig.

Pence forteller om sitt besøk i en dødsleir fra andre verdenskrig.

– Det fornyet meg i beslutningen: Aldri mer! Aldri mer! Aldri mer!

Pence kritiserer demokratiske Kongress-medlemmer som har kommet med antisemittiske ytringer.

– Antisemittisme har ingen plass i den amerikanske Kongressen, sier Pence til stående og langvarig applaus.

– De som ønsker å bli president i USA, bør ikke være redd for å stå sammen med Israels sterkeste støttespillere. Det er galt å boikotte Israel og det er galt å boikotte AIPAC. President Trump og jeg kunne ikke være mer stolte enn å stå sammen med dere.

– Vi beundrer Israel. Det jødiske folk har gjort en ørken om til en hage.

– Israel er en inspirasjon til verden.

– Det er den største æren i mitt liv å være deres visepresident i en tid som denne.

– De beste dagene for Israel og USA ligger foran oss.

– Hvis jeg noen gang har en dårlig dag, må jeg bare komme hit, sier Haley etter at hun ble møtt med jubel da hun kom på scenen.

Intervjuer Eboni K. Williams spør Haley hvordan responsen er i FN etter at Israel er blitt angrepet.

– Det er stille. Ingen gjør noe. Men hvis noen hadde angrepet noen av de arabiske landene med raketter hadde det kommet krav om resolusjon i FNs sikkerhetsråd umiddelbart, sier Haley.

– Hva er det beste du har oppnådd?

– At jeg overlevde. Jeg håper alle her er veldig stolte av det vi oppnådde i FN. For hvis vi ser på listen: Vi trakk oss fra UNESCO, vi trakk oss fra Iran-avtalen, vi trakk oss fra FNs menneskerettighetsråd, vi fikk dem til å fordømme Hamas for første gang, og vi flyttet ambassaden til Jerusalem.

– Vi flyttet fokuset bort fra bare å handle om Israel i FN.

Haley sammenligner behandlingen av Israel i FN som om alle i klassen mobber den ene gutten.

– De arabiske lederne har forstått at de ikke kan slå Israel militært, det er derfor de nå fører en diplomatisk krig.

– Vi må isolere Iran, på samme måte som vi isolerte Nord-Korea. Vi begynte med det da vi trakk oss fra Iran-avtalen.

– På vår verste dag har Amerika så mye å være takknemlig for.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart