Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kampen mot Eretz Israel

Da Yasser Arafat skulle utgi sine egne frimerker i 1995, trykket han opp igjen et frimerke fra mandattiden hvor det står "Eretz Israel" på hebraisk. Siden den gang er navnet retusjert bort.
I 1927 fikk Palestina sitt eget pengevesen.
Det palestinske pundet ble delt 1000 mil og hadde samme verdi som egyptisk og britisk pund. Myntene minner mye om de overstemplede frimerkene: Palestina på tre språk – og bokstavene alef jod – Eretz Israel – i parentes til slutt.

 

I 1927 ble de overstemplede okkupasjonsmerkene avløst av merker som med endringer i valører og farger var i bruk resten av mandattiden. I originalutkastet stod den engelske teksten, PALESTINE, på toppen, den hebraiske landsbetegnelsen nederst til høyre og det arabiskeFilastin til venstre. (Bilde gjengitt etter Palestine Stamps, Beirut 1981; se nedenfor.)

 

Igjen ble det gjort endringer etter arabiske protester. Filastin fikk førsteplassen til høyre og det hebraiske til venstre, med alef jod i parentes til slutt. De 14 nye merkene har bare fire motiver, som avspeiler kultur og land.

 

Tre valører (2, 3 og 10m) viser den jødiske Rakels grav.

 

Fire valører (4, 6, 8, 13m) har Klippedomen («Omarmoskeen») til muslimene.

 

Det tredje motivet er det osmanske Citadellet («Davids tårn») i Jerusalem.

 

Det fjerde motivet viser Tiberias, som for jødene er rangert som nr. to etter Jerusalem – men det sentrale motivet er moskeen i byen.

 

Jerusalem er feiret som jødenes hovedstad i 3000 år. Når Arafat skulle demonstrere at det en gang hadde vært et land som het Palestina og var gått tapt, viste han gjerne fram noen mynter fra Mandat-Palestina. Da han så fikk anledning til å utgi egne frimerker – ikke bare klistremerker til propagandabruk – var det ikke rart at mandatmerkene ble trukket fram, i 1995. Så kunne man også lese Eretz Israel på merker for Gaza og Vestbredden. Det var jo ikke noe å gjøre med det når man føst valgt å gjengi mandatmerker. Eller?

 

I 1981 utgav forlaget Dar Al-Fata Al-Arabi i Beirut bokenPalestine Stamps (1865-1981), som er et grundig verk. Forsidebildet viser naturlig nok ett av merkene fra mandattiden, men virkeligheten er avbildet slik den burde ha vært: Parentesen medalef jod er retusjert bort slik at Klippedomen ikke lenger står på Israels land.

I skoleverket i Gaza har man rensket enda mer opp i stygg historie. En lærebok i nasjonal utdannelse (siste utgave) for andre klasse har en forside som viser landets første innbyggere, de arabiske kanaanittene. I nedre høyre hjørne er et frimerke, som dokumenterer det Arafat demonstrerte: Det var en gang et land som het Filastin, som er ringet inn. Feltet til venstre er tømt for hebraisk slik som Gaza er tømt for jøder.

 

Av mandattidens fire motiver har det palestinske styret valgt tre; Tiberias er sløyfet, men Rakels grav er gjengitt. Så kan man glede seg over at en jødisk helligdom er kommet med – inntil man åpner en annen av lærebøkene i nasjonal utdannelse, for syvende klasse. Under bildet (s. 54) av Rakels grav står teksten: «Bilal Bin Rabbah-moskeen (Betlehem)»- Bilal Bin Rabbah var en av Muhammeds disipler.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart