Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

De fæle israelerne

Skjermdump av NTB-artikkelen slik den er publisert på VG Nett.
Skjermdump av NTB-artikkelen slik den er publisert på VG Nett.
Med FN som kilde sprer NTB "nyheten" at "Israel har regelmessig kontakt med syriske opprørere". Men leser man hva kontakten består i, er det for det første ingen nyhet, og for det andre noe positivt.

Det norske nyhetsbyrået NTB ga 7. desember gitt sin versjon av en samling FN-rapporter. De er skrevet av FN-soldater som oppholder seg nær grensen mellom Israel og Syria (UNDOF-styrken). Jeg vet ikke om NTB har lest FN-rapportene, det ser ut som om de har brukt den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz som kilde. Men av NTBs versjon framgår i hvert fall følgende:

Israelske offiserer har de siste 18 månedene hatt regelmessig kontakt med væpnede syriske opprørere. Israel hevdet først at det var snakk om sivile som tok seg over grensen på egenhånd. Siden har Israel «innrømmet» at evakueringen ble koordinert med grupper på syrisk side.

Syrias FN-ambassadør har anklaget Israel for å yte støtte til opprørerne i landet, noe Israel «ikke har innrømmet». FN-observatørenes rapporter viser imidlertid at det er «tett kontakt mellom israelske militære og syriske opprørere langs grensa».

 

Mistenkeliggjørende språk

Meldingen bruker hele tida et mistenkeliggjørende språk. «Tett kontakt mellom israelske militære og syriske opprørere» låter meget mistenkelig. Når det er «tett kontakt» mellom mennesker, betyr det at de snakker sammen jevnlig, og gjerne også har sosial kontakt utover det profesjonelle. «Tett kontakt» er en konstruksjon (oversettelsesfeil?) fra NTBs side. Ha’aretz skriver at det er jevnlig (regular) kontakt.

NTB lar også den syriske regjeringens anklager mot Israel krydre det hele.

 

Rent hjelpearbeid

Hva dreier så saken seg om? Jo, innimellom alle negativt ladede uttrykk ser vi at den «tette kontakten» består i at den israelske hæren åpner grensen og slipper inn – o skrekk og gru – sårede syrere, som de flytter over i en ambulanse som (siden dette er like ved grensen) blir eskortert av et militærkjøretøy på veien til israelske sykehus, hvor disse sårede blir behandlet. Dette har skjedd «regelmessig». Israel har altså behandlet ganske mange sårede. Det kom i hvert fall minst ti sårede i november.

I juni så FN-observatørene hvordan israelske soldater overlot to kasser til syriske opprørere. Av NTB-artikkelen kan vi visst ikke se hva som var i kassene. Av Ha’aretz-artikkelen framgår det at noen hundre meter fra det stedet kassene ble utlevert, ble det like etter opprettet en teltleir for omtrent 70 familier av syriske desertører. Det protesterer den syriske regjeringen mot. Men når vi tenker på hva slags krigsforbrytelser syriske militære er blitt beordret til å utføre, vil vel de fleste ved nærmere ettertanke anse det som en god ting at noen deserterer, og at det er riktig å gi desertører og deres familier beskyttelse. Et sted like i nærheten av den israelske hæren er antakelig det tryggeste stedet i Syria for disse familiene.

En gang hadde FN-folkene sett at Israel slapp inn to personer som ikke så sårede ut. Nå er det vel mange fysiske og psykiske skader som ikke uten videre kan observeres på avstand. Andre muligheter er at det var slektninger til sårede som trengte besøk. Eller at det var opprørere som israelerne skulle forhandle med om praktiske ting som hvordan man kunne bringe sårede over grensen på en avtalt måte, slik at israelerne ikke trodde at det er terrorister og skjøt dem. Det er heller ikke sikkert at de to var israelere eller syrere. Det er mange som sikkert har behov for å snakke med syriske opprørere eller passere gjennom deres område etter å ha snakket med andre. Noen av dem er våre allierte, vil jeg tro.

 

Israel og opprørerne

Ordet «opprørere» har vanligvis en negativ klang. Når opprøret er rettet mot et så brutalt regime som det syriske, er et opprør ikke uten videre negativt.

Opprørerne i Syria består av mange grupper, som til dels bekjemper hverandre. Israel forholder seg i utgangspunktet nøytralt til konfliktene i Syria. Men det finnes kanskje opprørsgrupper – kurdiske og kanskje andre – som israelerne har et godt forhold til. Det er ikke noe de trenger skjems for, for ikke å si bli anklaget for. Og slett ikke for rent humanitær innsats som NTB-artikkelen viser (godt innpakket i negativt ladede ord og uttrykk).

 

God melding med vri

Meldingen går altså ut på at israelerne behandler sårede syrere i forholdsvis stort omfang. Det er egentlig en positiv melding for Israel. Normalt er det nokså utenkelig at Israel-haterne i NTB gjengir noe som er så positivt for Israel. Men her har man klart å pakke det såpass inn i negativt ladede uttrykk og hint at man kunne regne med at Israel-hatet vil øke og ikke minke av denne meldingen slik den er brakt. Da kan den sendes ut.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart