Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Astrid Salvesen Shwartz. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Astrid Salvesen Schwartz. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Nytt styremedlem i MIFF

Mens Astrid Salvesen Shwartz bodde i Israel, var hun sjokkert over hva norske medier skrev om situasjonen der. Men MIFF utgjorde en motvekt, oppdaget hun. Nå engasjerer hun seg i organisasjonen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Lørdag valgte MIFFs landsmøte hovedstyret for det neste året. Nytt styremedlem er Astrid Salvesen Shwartz. Hun har bodd 30 år i Israel, men har flyttet hjem til Farsund. I vinter var hun med på å starte lokallaget MIFF Lister.

– Jeg er glad for å være med, og jeg synes MIFF gjør en fantastisk jobb, sier hun.

 

30 år i Israel

Astrid stiftet først bekjentskap med Israel som kibbutzarbeider i tre måneder i 1977, før studietiden skulle begynne.

– En av de første israelerne jeg traff, var ham som skulle bli mannen jeg har delt mesteparten av mitt voksne liv med, og som er far til våre tre barn, forteller hun.

I 1980 emigrerte hun fra Norge til Israel, og konverterte til jødedommen for å kunne gifte seg i sitt nye hjemland, hvor hun skulle bli boende i 30 år. I Israel utdannet hun seg til sykepleier, og har jobbet med alle aldersgrupper i helsevesenet – fra nyfødtavdeling på sykehus, via mange år som helsesøster i skoleverket, og til eldreomsorg.

 

Mobiliserte til demonstrasjon

I 2002 våknet engasjementet hennes for å forsvare Israel mot feilinformasjon og urettferdig omtale. Hun reagerte sterkt på FNs spesialutsending Terje Rød-Larsens Israel-kritiske uttalelser etter kampene i den palestinske byen Jenin under den andre intifadaen. Da tok hun for første, og hittil eneste gang i livet initiativ til å arrangere demonstrasjon for Israels rett til å forsvare seg selv. Hun samlet nærmere hundre nordmenn i Israel til demonstrasjonen, og det var omtrent samtlige av nordmennene som på det tidspunktet bodde i landet. NRK-nyhetene omtalte at hun overleverte et brev til den norske ambassaden med protest mot Rød-Larsen.

– Rød-Larsen uttalte at dette var en skamplett på Israels historie for all fremtid. Men det Israel gjorde var en reaksjon på at en selvmordsbomber hadde blåst i luften et hotell i Netanya der en familie feiret påske. Vi som var der hadde forståelse for at Israel måtte gjøre noe. Dette var i en tid da det florerte av selvmordsbombere overalt, forklarer Astrid.

 

Sjokkert over norske medier

– Før dette hadde jeg ikke tenkt så mye over hva nordmenn egentlig sier om Israel. Men etter demonstrasjonen begynte jeg å lese norske aviser på nett, og det var som et slag i ansiktet. Jeg var sjokkert over hva de skrev, forteller hun.

– Jeg begynte å skrive debattinnlegg i aviser, og slik fikk jeg trenet opp igjen det norske språket, som jeg i årevis ikke hadde brukt annet enn i ferier, sier Schwartz, som behersker hebraisk godt.

Det var under mediedebattene at hun oppdaget MIFF.

– Da jeg fant MIFFs nettside, oppdaget jeg noen som skjønte hva som foregikk. Dette var virkelig en motvekt mot det andre skrev.

 

Setter pris på religionsnøytralitet

Hun erfarte imidlertid at debattinnlegg hvor hun henviste til informasjon fra MIFF ofte ble møtt med et stempel av at dette kun var skrevet av ”noen kristne fanatikere”. Men realiteten er at MIFF er en religiøst nøytral organisasjon, som samler Israel-venner fra ulike religioner og livssyn, og at alle er velkommen på lik linje. Det har hun erfart etter at hun flyttet tilbake til Norge.

– Jeg ser at MIFF virkelig er en religiøst nøytral organisasjon, sier Astrid, som nå er aktiv i Human-Etisk Forbund, hvor hun blant annet er konfirmantleder.

– Det er bare fint at mange kristne er med i organisasjonen. Det skal være rom for alle. Som humanetiker mener jeg at alle som ønsker fred i Midtøsten har sin plass i MIFF. Alle humanetikere bør være med i MIFF, sier hun.

Dette møter hun imidlertid ikke alltid forståelse for.

– Mange kan ikke forstå at man kan være med i både HEF og MIFF, fordi de har fått et inntrykk av at Israel ikke er ute etter fred, men bare dreper og tar land fra andre, og ikke bryr seg om sine naboer, forteller hun.

 

Hovedstyret i MIFF består nå av:

– Styreleder: Morten Fjell Rasmussen.

– Nestleder: Bengt-Ove Nordgård.

– Sekretær: Gabriel Edland.

– Styremedlemmer: Jan Benjamin Rødner, Frode Jakobsen, Ida Marie Holen og Astrid Salvesen Shwartz.

– Varamedlemmer: Kjetil Hansen, Marie Ljones Brekke og Livar Veggeland.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart