Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jøder i India

Dharmsala er en by i fjellene i Nord-India. Den er kanskje mest kjent for at det er der Dalai Lama holder til.

Ved påsken i år var det to seder-arrangementer (påskemåltider) i denne byen, hver med ca. 300 deltakere på hver. Altså fantes det minst 600 jøder i byen.

Det har flere grunner til at det er så mange: Det er blitt en skikk i mange kretser i Israel at når ungdommen endelig er ferdig med den militære førstegangstjenesten, skal man ut og reise. Blant de mest populære landene er India, Nepal og Thailand.

Hvorfor reiser så mange israelere til disse landene? De er for det første glimrende turistmål: Eksotiske, veldig annerledes på mange måter. Men det er også et faktum at blant israelske jøder er det stor interesse for østlige religioner generelt, og kanskje aller mest for tibetansk buddhisme.

Mange mener at dette er et uttrykk for en krise i jødedommen. Israelsk ungdom opplever religionen som en kilde til strid, ofte hat: I Israel er forholdet mellom sekulære og religiøse, og til dels ulike grupper religiøse, er veldig anstrengt. India derimot blir oppfattet som et sted for åndelig toleranse og mangfold.

Det har nok ytterligere styrket byens popularitet at ortodokse, jødiske grupper har gått inn i åpen dialog med tibetanske buddhister. De går inn for å ønske velkommen både sekulære jøder og jøder som er påvirket av buddhismen.

Andre ortodokse jøder misliker dette. De mener at det er uheldig når jøder lar andre religioner konkurrere med sin egen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart