Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Demper tonen mot USA

USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Den israelske regjeringen legger tydeligvis om sin konfronterende strategi mot USAs rolle i Iran-forhandlingene. Iransk nyhetsbyrå melder at saudi-arabiske og israelske representanter skal ha møtt hverandre i Geneve.

Kilder i den israelske regjeringen har anonymt stått fram i pressen og forklart at de kanskje har gått for langt i sin konfrontasjoner med Det hvite hus i Iran-saken. På det tiende årlige Saban-forumet i Washington, bar statsministerens liveoverførte tale fra Jerusalem preg av en omlagt strategi.

– Jeg ønsker at dere skal forstå at vi kan ha forskjellige perspektiver […] Det meste av tiden og på de fleste områder, om ikke de mest sentrale tingene. Men vi holder sammen fordi vi deler felles verdier, fordi vi er forankret i dypt demokratiske samfunn, sa Benjamin Netanyahu ifølge Times of Israel.

En mann som har fått mye kritikk fra israelsk hold er USAs utenriksminister John Kerry, for hans rolle i Geneve-forhandlingene om Irans atomprogram. Netanyahu passet på å rose ham ved denne anledningen, for alle timene han har lagt ned i prosessen.

– Han blir ikke sliten. Denne mannen sover aldri, sa Netanyahu, som spøkte med hvor «misunnelige» mange av hans regjeringsmedlemmer var over alle møtene mellom Kerry og ham selv.

Saudi Arabias etterretningssjef, prins Bandar bin Sultan (Foto: Wikimedia Commons)
Saudi Arabias etterretningssjef, prins Bandar bin Sultan (Foto: Wikimedia Commons)

Men Iran-forhandlingene skaper også nye allianser mellom Israel og arabiske land som føler seg truet av tanken på et Teheran med atomvåpenkapasitet. I tillegg til at Saudi Arabia samarbeider med Israel rundt et mulig forsvarsangrep mot atomreaktorene, så melder det iranske nyhetsbyrået FARS at sjefen for Riyadhs etterretningstjeneste, prins Bandar Bin Sultan, møtte ledere i Mossad og andre israelske etterretningstjenester på sidelinjen av atomforhandlingene i Geneve. I tillegg til Iran-situasjonen skal de ha drøftet den arabiske våren, Det muslimske brorskaps fall fra makten og islamistelementene i Syria.

Teheran-kontrollerte Fars’ reportasje har ikke blitt bekreftet av andre medier.

Israels president Shimon Peres rekker imidlertid ut en hånd til Iran-president Hassan Rouhani og sier han ønsker å møte ham.

– Jeg har ingen fiender. Vi ser ikke på Iran som vår fiende. Fiendebegrepet er ikke noe personlig, det er politisk. Det var en tid der vi ikke ønsket å møte Arafat, men da han endret politikk – hvorfor ikke? Vi støtter fred og vårt endelige mål må være å «konvertere» fiender til å bli våre venner, sa Peres på en næringslivskonferanse i Tel Aviv.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart