Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Vi er på vei til å få en mye, mye dårligere atomavtale med Iran

Raketter skytes opp i forbindelse med en større iransk militærøvelse i januar 2021. Den store frykten i Israel er at Iran en dag kan plassere et atomstridshode på en av disse rakettene. Det vil true hele Israels eksistens. (Foto: IRGC)
President Joe Biden er på vei til å inngå en avtale med Iran som er "mye, mye dårligere" enn avtalen Obama inngikk, advarer Gabriel Noronha.

Gabriel Noronha fra spesialrådgiver for Iran-saker i det amerikanske utenriksdepartementet fra 2019 til 2020. Han har tidligere jobbet i det amerikanske Senatet, blant annet i forsvarskomitéene under ledelse av John McCain og Jim Inhofe.

7. mars kom Noronha med en kraftig advarsel i Tablet Magazine: Biden og Bidens Iran-utsending Robert Malley er på vei til å gi verden et nytt diktatur med atomvåpen og kontantstrøm til å angripe sine naboer.

I januar meldte Wall Street Journal at noen medlemmer av USAs team har trukket seg fra Iran-forhandlingene fordi de ønsker en tøffere tilnærming til ayatollah-regimet. Ifølge Noronha er det snakk om karrierediplomater og folk som er ansatt av Biden, ikke folk som var tett knyttet til Trump-administrasjonen.  «Flere karriereansatte ser på kapitulasjonene [overfor Iran] i så stor grad i strid med USAs nasjonale sikkerhet at de har kontaktet meg med bønn om at jeg gir detaljene i innrømmelsene,» skriver Noronha.

En atomavtale kan bli sluttført i Wien i løpet av noen dager, eller i nærmeste framtid. «Iran fikk mye mer enn de kunne forvente. Mye mer,» sier Russlands ambassadør Mikhail Ulyanov. Han skryter av hvordan Russland, Kina og Iran har samarbeidet for å få mange titalls seire over USA, Frankrike, Storbritannia og Tyskland i forhandlingsposisjonene.

Ifølge Noronhas kilder vil den nye atomavtalen innebære:

  • Tidsfristene for utløp av begrensninger fra 2015-avtalen endres ikke. Alle meningsfulle restriksjoner vil forsvinne i løpet av ni år.
  • USA fjerner sanksjoner på noen av «regimets verste terrorister og torturister». Blant disse er Mohsen Rezaei og Ali Akbar Velayati (involvert i terrorbomben mot det jødiske samfunnshuset i Buenos Aries 1994, 85 drepte), Hossein Dehghan (ledet IRGC-styrker i Libanon o Syria da Hizbollah drepte over tre hundre vestlige soldater på 1980-tallet) og Ebrahim Raisi (deltok i massehenrettelser i 1988). Sanksjoner skal også løftes for Khamenei, som senest i november 2019 ga ordre som førte til at 1.500 iranere som deltok i demonstrasjoner ble drept.
  • USA fjerner de økonomiske sanksjonene på iranske enheter som deltar i regimets brutale undertrykkelse. Noronha gir en rekke konkrete eksempler i sin artikkel.
  • USA fjerner sanksjoner på iranske oljeselskaper, banker og fond som finansierer terror.
  • Iran får mindre begrensninger enn i JCPOA-avtalen fra 2015, og restriksjonene i atomprogrammet vil gå ut seks år tidligere enn under de gamle betingelsene.
  • USA fjerner sanksjoner på Den islamske revolusjonsgarden (IRGC).

Ifølge Noronhas kilder vil ikke USA få noen viktige gjennomslag i bytte for disse innrømmelsene. Iran forplikter seg ikke til å stanse anrikning av uran, de forplikter seg ikke til å stanse terror eller unnlate å ta amerikanske gisler. Iran vil heller ikke gjøre noen begrensninger i sin utvikling av ballistiske raketter.

Men Iran vil få mye penger. Ifølge Noronhas beregninger vil de få 800 milliarder kroner frigitt i utenlandske valutareserver, og deretter opp mot 500 milliarder kroner hvert år fra høyere olje- og petrokjemisk eksport.

Utkastet til atomavtalen skal visstnok også gi iranerne 62 milliarder kroner i betaling for løslatelse av fire amerikanske gisler. «Bidens utbetaling vil bare gjøre Irans gisseltakningsindustri mye mer kraftfull,» skriver Noronha. 62 milliarder kroner tilsvarer en tredel av Irans årlige terror- og sikkerhetsbudsjett, ifølge Noronha.

– Avtalen som blir forhandlet frem i Wien er farlig for USAs nasjonale sikkerhet, stabiliteten i Midtøsten og for det det iranske folk som lider mest under det brutale regimet, konkluderer Noronha. «Biden-administrasjonen går ikke tilbake til JCPOA. De har forhandlet fram en helt annen avtale. Og jeg kan forsikre at den er mye, mye verre enn originalen.»


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart