Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinske myndigheter leverte et forfalsket dokument til Den internasjonale straffedomstolen

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Fjernet delen hvor de innrømmer forbrytelser mot menneskeheten.

Aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag varslet i desember 2019 at de vil starte en formell etterforskning av påståtte krigsforbrytelser i de palestinske områdene. Samtidig erkjente aktor Fatou Bensouda at det ikke er sikkert at Haag har rettigheter til å dømme i saken. Hun ba tre dommere avklare hvilken jurisdiksjon ICC har i dette området.

Disse tre dommerne utgjør ICCs Pre-Trial Chamber (PTC), som skal avgjøre ICCs jurisdiksjon. I forbindelse med dette arbeidet har PTC bedt palestinske selvstyremyndigheter (PA) om ulik dokumentasjon. Blant annet har de bedt om få overlevert en transkripsjon av talen som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas holdt 19. mai, hvor han erklærte at PA ikke lenger var forpliktet til avtalene de tidligere har inngått med Israel.

Svaret som de palestinske selvstyremyndighetene har sendt inn til ICC er et utmerket eksempel på hvordan PA skreddersyr og endrer innholdet i talene til sine ledere, og holdninger generelt, avhengig av hvem som er mottaker og hvor naive mottakerne er. Det skriver Palestinian Media Watch (PMW).

Som i eksemplet fra 19. mai hvor president Abbas snakket på arabisk til et palestinsk publikum. Da erklærte Abbas at PA ikke lenger så seg forpliktet til å følge de avtaler de har inngått med Israel og USA. Men når PA henvender seg til ICC, så er Abbas’ erklæring plutselig betinget av framtidige hendelser. Slike motstridende påstander er bare toppen av isfjellet.

Mens PA påstår at de har vedlagt en oversatt versjon av talen til Abbas, har PMW avdekket at dokumentet som er vedlagt ikke er en transkripsjon av talen. Det er snarere en forfalsket versjon av den talen Abbas holdt på arabisk, som med overlegg er endret av PA for å villede dommerne i ICC.

PA skrev til ICC at erklæringen til Abbas om å avslutte avtalene med Israel var betinget av at Israel gikk videre med den planlagte annekteringen av deler av Vestbredden. Men det var ikke det Abbas faktisk sa i talen sin. Det finnes det bevis på både i skriftlige versjoner av talen, i tillegg til opptak av talen fra TV. Der sier Abbas tydelig at avtalene opphører «fra og med i dag».

Det er heller ikke bare i ord, men også i handling, at PA taler med to tunger.

For til tross for PAs erklæring om at avtalene med Israel har opphørt, så fortsetter de palestinske myndighetene å operere. PA er utelukkende et resultat av Oslo-avtalen. Mahmoud Abbas (inne i sitt femtende år som leder i det som skulle være en fireårsperiode) har ikke sagt opp sin stilling og er fortsatt leder av PA. PAs kabinett samles fortsatt. I tillegg opererer fortsatt sikkerhetsstyrkene til PA. Nok en gang gjør PA noe annet enn de sier.

En pressekonferanse etterfulgt av noen signerte dokumenter oppfyller heller ikke den juridiske standarden som kreves for at de palestinske selvstyremyndighetene kan si opp avtalene de har signert med Israel.

En av de mest grunnleggende forskjellene mellom versjonen av talen som ble sendt til ICC og den ekte talen til Abbas, er at Abbas i sin tale på arabisk forpliktet seg til å fortsette utbetalingene til palestinere som har utøvd terror mot israelere, inkludert massemordere, og til «martyrenes» familier. Dette var derimot endret i versjonen som ICC fikk tilsendt. ICC har tidligere sagt at en slik støtte til terrorisme kan være en forbrytelse mot menneskeheten.

Siden PA ikke har noe ønske om å levere en skriftlig erkjennelse om at de støtter terror, så ble naturlig nok denne delen fjernet fra versjonen til ICC. Men kan PA lyve ICC opp i ansiktet – uten at det får noen konsekvenser?

For å unngå ytterligere sverting av ICCs rykte og sikre rettferdighet bør PTC øyeblikkelig ugyldiggjøre PAs falske dokument, si til aktor Bensouda at ICC ikke har jurisdiksjon i området og avvise politiseringen av ICC, skriver PMW.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart