USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) gir Israels statsminister Benjamin Netanyahu en omvisning i den amerikanske ambassadørboligen i Roma. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) gir Israels statsminister Benjamin Netanyahu en omvisning i den amerikanske ambassadørboligen i Roma. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)

Netanyahu i sju timer langt møte med Kerry

I Roma møttes USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i dag til et sju timer langt møte. - Iran må aldri få atomvåpenkapasitet, som betyr at de ikke burde ha sentrifuger til bruk ved anrikning av uran, sa Netanyahu på pressekonferansen før møtet.

Fire av de sju timene som John Kerry og Benjamin Netanyahu skulle samtale, ble bak lukkede dører uten medarbeidere. Tre av timene skulle ifølge forhåndsplanene være sammen med medarbeidere. Offisielt startet samtalene klokken 12:00, sentraleuropeisk tid.

Kilder i den israelske regjeringen forklarte til Ha’aretz at samtalene i all hovedsak ville handle om forhandlingene med palestinerne, men at de også ville komme innom de pågående atomforhandlingene verdenssamfunnet har med Iran, samt borgerkrigen i Syria og den vanskelige situasjonen i Egypt. USA har for eksempel bestemt seg for å trekke tilbake den militære pengestøtten til Kairo, etter det siste kuppet. Men Israel har rådet Washington til å fortsette støtten, men amerikanerne gir nå bare en brøkdel av tidligere bidrag.

Utenriksminister Kerry er ventet å legge press på Netanyahu, for å komme med større innrømmelser i samtalene med PA. De to politikerne holdt en felles pressekonferanse i den italienske hovedstaden før det lange møtet, melder Jerusalem Post og Reuters, som i all hovedsak dreide seg om Iran.

– Iran må aldri få atomvåpenkapasitet , som betyr at de ikke burde ha sentrifuger til bruk ved anrikning av uran. De burde ikke ha en plutoniumskraftverk for tungtvann, som kun brukes for å skape atomvåpen. De burde kvitte seg med sitt spaltbare materiale og de burde ikke få lov til å beholde underjordiske reaktorer, som kun er plassert under jorden av militære årsaker, fortalte Netanyahu pressen.

Kerry forsikret Netanyahu om at amerikanerne vil forsøke å få til en diplomatisk løsning med «øynene på vidt gap».

– Vi vil forfølge dette diplomatiske initiativet med øynene på vidt gap, fullt klar over at det vil være helt sentralt at Iran lever opp til standardene som de andre nasjonene med atomprogram lever opp til, når de landene beviser at programmene har fredelige hensikter.

Se utdrag fra pressekonferansen her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=39vtmn9pYsw[/youtube]

Israels statsminister og hans reisefølge ankom Roma i går, da han ba Italias statsminister Enrico Letta om å opprettholde sanksjonene mot Iran.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart