Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

BT feilsiterer Israels forsvarsminister

Skjermdump fra bt.no.
Skjermdump fra bt.no.
”Jødiske drapsmenn blir ikke straffet”, hevder Bergens Tidende. Kilden er palestinske pårørende som har sett Israels forsvarsminister på tv. Men forsvarsministeren har sagt det motsatte.

”Jødiske drapsmenn blir ikke straffet” er overskriften på en reportasje som ble publisert på bt.no tirsdag 3. november. I ingressen påstår avisen: ”De ansvarlige for en grusom mordbrann er blitt funnet, sier Israels forsvarsminister. Men av hensyn til etterretningstjenestens kilder blir de ikke rettsforfulgt.”

Reportasjen handler om de pårørende etter drapsofrene i den groteske terrorbrannen i den palestinske byen Duma natt til 31. juli. Israelske jødiske ekstremister satte fyr på familien Dawabshehs hjem. Begge foreldrene og deres 18 måneder gamle sønn døde i brannen. Deres fire år gamle sønn ligger fortsatt på sykehus, hardt skadet.

BT skriver: ”Nylig kunne familien høre forsvarsminister Moshe Ya’alon uttale på TV at gjerningsmennene var blitt funnet, men at de ikke blir rettsforfulgt.

– Vi vet hvem de ansvarlige er, men for å beskytte våre etterretningskilder kan vi ikke avsløre disse opplysningene i retten, sa forsvarsministeren.”

Familien Dawabsheh forteller at de ikke har ”hørt noe fra de israelske myndighetene. De vet ikke om de antatte drapsmennene er anholdt, og hvor lenge de eventuelt forblir arrestert.”

– Det er ingen rettferdighet for oss palestinere, sier Baher Dawabsheh.

 

Hva var det Ya’alon sa?

BT angir ikke verken kilder, tidspunkt eller kontekst for det Ya’alon ”nylig” skal ha sagt ”på TV”. Etter en gjennomgang av Ya’alons uttalelser i israelske medier i tiden etter terrorbrannen, ser det ut til at de må sikte til en uttalelse fra 10. september, som ble gjengitt i flere israelske medier, blant andre Ha’aretz. De skrev til overskrift: ”Israel har identifisert mistenkte for Duma-brannen, men vil ikke levere påtale enda, sier forsvarsministeren”. Ya’alon skal ha sagt i et lukket møte med 20 unge Likud-aktivister at forsvarsdepartementet ”vet hvem som er ansvarlige for mordbrannen, men har valgt å ikke gå til rettslig forfølgelse, for å kunne beskytte kildenes identitet”.

Vi forstår godt at dette utsagnet resulterte i kritiske presseoppslag, ikke minst i israelske medier. Men det er en viktig forskjell på Ha’aretz’ gjengivelse og BTs mye løsere gjengivelse: Mens BT skriver at Israel ikke vil rettsforfølge gjerningsmennene noen gang, og med overskriften til og med går langt i å antyde at dette er vanlig praksis, skriver Ha’aretz at Israel ikke vil levere påtale enda.

Det som er enda viktigere, er at Ya’alon for lengst har korrigert og utdypet sitatet, som han mener er misvisende. Kommentarene var tatt ut av kontekst, sa han da Army Radio tok saken opp med ham i et intervju 27. september, som er gjengitt av blant andre Times of Israel. I intervjuet var Ya’alon klar på at gjerningsmennene vil bli stilt til ansvar til slutt.

– Vi vet hvilken gruppe som er ansvarlig for det avskyelige mordet på familien i landsbyen Duma. Vi har ikke nok bevis for å stille noen for retten på nåværende tidspunkt, men jeg er overbevist om at vi vil ha det i framtiden, sa Ya’alon.

Han uttalte også at sikkerhetsstyrkene hadde satt i gang en storoffensiv mot jødiske ekstremister på Vestbredden etter mordbrannen, og at de på den måten har lyktes i å forhindre flere drap.

 

Blir jødiske drapsmenn vanligvis ikke straffet?

Overskriften i BTs sak kan forstås som en antydning om at jødiske drapsmenn generelt ikke blir straffet. Inne i artikkelen siteres også en FN-kilde som kommer med påstander om ”en kultur av straffefrihet”, riktignok ikke om drap, men om andre voldelige angrep fra bosettere mot palestinere på Vestbredden.

Er det sant at jøder som dreper, eller forsøker å drepe, palestinere vanligvis ikke blir straffet?

De tre unge jødiske ekstremistene som har tilstått drapet på den 17 år gamle palestinske gutten Muhammad Abu Khdeir sommeren 2014 har hatt rettssak pågående mot seg siden i sommer. Det har aldri vært et aktuelt tema i Israel å droppe rettssaken. Tvert imot har drapet vært kraftig fordømt både av myndigheter og grasrot (noe som for øvrig også gjelder mordbrannen i Duma).

Den israelske tenåringen som knivstakk og skadet fire arabere i Dimona 9. oktober fordi han ”hater alle arabere”, er tiltalt for grov legemsbeskadigelse.

Israeleren som 13. oktober knivstakk en annen israelsk jøde fordi han tok ham for å være araber, vil bli tiltalt for drapsforsøk.

Etter at en uskyldig eritreer ble drept som feilaktig offer for lynsjing av en rasende mobb i Beersheba som trodde han var knivterrorist, insisterte Moshe Ya’alon på at lynsjemobben måtte stilles til ansvar for ugjerningen.

– Slik oppførsel er forbudt selv om sinnet og sorgen er stor, sa forsvarsministeren, og fordømte drapet på det sterkeste, ifølge Ha’aretz.

Hvis BT kan legge fram eksempler på at jødiske drapsmenn som hovedregel ikke blir straffet, har de dekning for påstanden og bør la overskriften stå. Hvis ikke bør de fjerne den. Det at etterforskningen av en mordbrann ikke er avsluttet etter tre måneder, er ganske enkelt ikke god nok grunn for å påstå noe slikt.

Avisen bør også korrigere og angi kilde for sitatet av Ya’alon, og ta med kommentarene han kom med 27. september, hvis de vil ha en etterrettelig reportasjetekst.

 

Oppdatering onsdag kveld:

Geir Knutsen fra MIFF har vært i kontakt med journalisten som har skrevet artikkelen i BT, Jens Bostrup fra den danske avisen Politiken. Bostrup henviser til en video og en artikkel fra Ynetnews.com som kilde til påstandene om Ya’alon.

Oppslaget i Ynet er fra 10. september, og omhandler de samme uttalelsene som i Ha’aretz’ sak fra samme dag, som MIFF har referert til lenger oppe i denne artikkelen.

På samme måte som Ha’aretz, forteller også Ynet at Ya’alon slett ikke snakket om å droppe tiltale mot de skyldige, men om å vente til etterforskningen har oppnådd sterk nok bevisføring til at gjerningsmennene med sikkerhet vil bli dømt.

– Vi vil ikke avslutte innsatsen vår for å samle bevis som vil føre til domfellelse av de som var ansvarlige for angrepet i Duma, sa Ya’alon ifølge BTs kildeartikkel i Ynet.

Det burde BT tatt med.

Både israelske og utenlandske stemmer har rettet kritikk mot israelske myndigheter for at ikke de mistenkte har blitt pågrepet ennå. Strategivalget er kontroversielt. Men uansett hva man måtte mene om dette, er det ikke etterrettelig å påstå at Ya’alon har sagt de ikke skal bli tiltalt. Han sier da vitterlig det motsatte.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart