Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Gjenåpnet grenseovergang til Gaza

Grenseovergangen Kerem Shalom er åpnet igjen etter flere dager med fred og ro langs Gaza-grensen. (Foto: The Israel Project)
Hver dag går det hundrevis av lastebillass med varer fra Israel til Gaza gjennom Kerem Shalom. (Foto: The Israel Project)
Israel har gjenåpnet grenseovergangen Kerem Shalom etter flere dager med ro.

Israel har gjenåpnet grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gazastripen. I tillegg er fiskesonen til den palestinske enklaven utvidet. Lettelsene trådte i kraft onsdag morgen, etter at det i flere dager har vært usedvanlig rolig langs Gaza-grensen, skriver nettavisen Times of Israel.

– Å opprettholde ro og orden er først og fremst i interessen til beboerne på Gazastripen, sier forsvarsminister Avigdor Lieberman. Han sier Israel ønsker å vise palestinerne at fred og ro lønner seg. Det gjør ikke vold og bråk.

Det var 9. juli at Israel stengte Kerem Shalom, grenseovergangen for frakt av kommersielle varer inn og ut av Gazastripen, for alt annet enn mat og medisinsk utstyr. Restriksjonen ble iverksatt for å presse Hamas til å få slutt på måneder med uro langs Gaza-grensen. I tillegg til voldelige opptøyer og angrep på den israelske grensen, er det sendt tusenvis av branndrager inn på israelsk territorium. Disse har forårsaket over 1000 branner i Israel.

Israel innførte samtidig restriksjoner for fiskerne på Gazastripen, som er en betydelig inntektskilde i den palestinske enklaven. Etter at restriksjonene er lettet kan palestinerne igjen fiske ni nautiske mil utenfor kysten av stripen.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Det er også snakk om andre økonomiske intensiver overfor Gazastripen, hvis den rolige situasjonen langs Gaza-grensen fortsetter. Da må det være slutt på regelmessige sammenstøt ved grensen, sporadiske rakettangrep og daglige branner i Sør-Israel som følge av palestinsk brannterror.

I forrige uke fryktet mange at det nærmet seg en ny Gaza-krig, etter at konflikten mellom Israel og terroristene på Gaza nådde et klimaks. Hamas og andre grupperinger skjøt rundt 200 raketter og granater mot det sørlige Israel. Israel svarte med omfattende flyangrep mot en rekke Hamas-mål. Dette var de største kamphandlingene siden Gaza-krigen i 2014.

Nå er situasjonen snudd på hodet. Etter flere dager med ro snakkes det ikke lenger om en potensiell krig, men om en mulig langvarig våpenhvileavtale.

Ifølge israelske medier skal en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas nå være «så godt som klar». Alt avhenger av at det forblir rolig langs grensen.

Benjamin Netanyahu møtte Abdel Fattah al-Sisi for første gang offentlig. I midten sitter tolken. (Foto: Avi Ohayun/Flickr)
Benjamin Netanyahu og Abdel Fattah al-Sisi har diskutert en våpenhvile mellom Israel og Hamas. (Arkivfoto: Avi Ohayun)

Lettelsene i restriksjonene skal være en del av pågående forhandlinger mellom Israel og Hamas om en mulig våpenhvileavtale. Forhandlingene pågår med Egypt som mellomledd. Statsminister Benjamin Netanyahu møtte i mai Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi for å diskutere en slik avtale.

Den tidligere israelske generalmajoren Yaacov Amidror, nå visepesident ved Jerusalem Institute for Strategic Studies, mener en våpenhvile med Hamas vil være fordelaktig for Israel. Han mener Israel, som stadig må kjempe for å sikre landets sikkerhet og eksistens, må velge sine kamper med omhu.

– En våpenhvile med Hamas vil gjøre at Israel hovedsakelig kan fokusere på å stanse Irans forsøk på å forankre seg militært i Syria. Iran vil helst at Israel fokuserer på Gazastripen. Fordelen med en avtale med Hamas er at den utsetter behovet for å håndtere Gaza på dette tidspunktet. Derfor må denne muligheten vurderes seriøst, sier den pensjonerte generalmajoren.

Siden april har brannene herjet i områdene langs Gazastripen. (Foto: Eshkol Security)
Siden april har brannene herjet i områdene langs Gaza-grensen. Nå skal det ha roet seg ned. (Arkivfoto: Eshkol Security)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart