Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel stenger grenseovergangen til Gaza for å få slutt på brannterroren

Grenseovergangen Kerem Shalom er stengt av. Israel håper det vil presse Hamas til å slutte å sende branndrager inn mot Israel. (Foto: Wikipedia)
Grenseovergangen Kerem Shalom er stengt av. Israel håper det vil presse Hamas til å slutte å sende branndrager inn mot Israel. (Foto: Wikipedia)
Ønsker å presse Hamas til å få slutt på de daglige brannene i Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde mandag at Israel iverksetter en rekke tiltak mot Hamas. Det første er at grenseovergangen Kerem Shalom stenges med øyeblikkelig virkning, skriver Jerusalem Post.

– Vi har til hensikt å møte Hamas med en hard hånd, sier Netanyahu.

Kerem Shalom er den viktigste grenseovergangen for frakt av kommersielle varer inn til Gazastripen. Den stenges som følge av at det er sendt tusenvis av branndrager mot Israel fra den Hamas-kontrollerte enklaven. Brannene har gjort skade for millioner av kroner og 28.000 dekar er ødelagt. Det har fått store konsekvenser for vegetasjonen, jordbruket og dyre- og fuglelivet.

Selv om kommersielle varer ikke lenger slippes gjennom vil humanitær bistand, medisiner og mat fortsatt fraktes gjennom grenseovergangen.

I tillegg til å stenge grensen har det israelske militæret trukket tilbake en utvidelse av fiskesonen på Gazastripen. De tre siste månedene har sonen vært utvidet fra seks til ni nautiske mil i forbindelse med fiskesesongen. På mandag ble denne sonen trukket tilbake til seks nautiske mil igjen.

Målet med restriksjonene er å presse Hamas til å stanse brannterroren.

– Staten Israel ønsker og jobber på mange ulike måter for å forbedre den humanitære situasjonen på Gazastripen. Men fordi terrororganisasjonen Hamas utnytter Gazas innbyggere og sender branndrager og eksplosive brannbomber mot de israelske boligområdene langs Gazastripen, har Israel sett seg nødt til å iverksette tiltak. Den nåværende situasjonen gjør at det er umulig for innbyggerne i det sørlige Israel å opprettholde sin daglige rutine.

Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)

Det israelske forsvaret sier at hvis ikke brannterroren opphører, vil tiltakene som nå er i iverksatt, fortsette og kanskje bli ytterligere skjerpet.

– Terrororganisasjonen Hamas har ansvaret for det som skjer på Gaza og konsekvensene det medfører. Hamas drar Gazastripens innbyggere ned i avgrunnen. IDF vil fortsette å gjøre det som er nødvendig for å bevare Israels sikkerhetsinteresser, sier forsvaret videre.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman sier det ikke kan fortsette at det brenner hver eneste dag i Israel. Han minner om at det er nå er fire år siden forsvaret iverksatte Operation Protective Edge, som var navnet på Gaza-krigen i 2014. Over 1000 Hamas-terrorister ble drept i løpet av krigen.

– Vi er ikke ute etter konflikt eller militære inngrep, men oppførselen til Hamas gjør situasjonen vanskelig. De må ikke forverre situasjonen til at punkt som gjør at de må betale en enda høyere pris enn de gjorde under Protective Edge, sier forsvarsminister Lieberman.

Både Hamas og Islamsk jihad har reagert på at grenseovergangen stenges. De kaller det «en krigserklæring som motstandsbevegelsen vil svare på».

De kraftige brannene som dragene forårsaker, har så langt ikke kostet menneskeliv, men har gått hardt utover dyrelivet.
De kraftige brannene som dragene forårsaker, har så langt ikke kostet menneskeliv, men har gått hardt utover dyrelivet.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart