Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

Knesset-møte ved Auschwitz

I januar vil den israelske nasjonalforsamlingen holde et offisielt plenumsmøte ved nazistenes største konsentrasjonsleir Auschwitz. Alle de store Knesset-partiene vil være representert.

27. januar 2014 samles minst 60 Knesset-delegater i konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen, til det største plenumsmøtet for nasjonalforsamlingen noensinne i utlandet. For å kjempe mot den framvoksende antisemittismen i Europa og sette fokus på bevaringen av konsentrasjonsleirene for ettertiden, har alle de store partiene i Knesset lovet å sende representanter.

Hovedinngangen til Auschwitz (Foto: Monica Kelly, flickr.com)
Hovedinngangen til Auschwitz (Foto: Monica Kelly, flickr.com)

Dagen er ikke valgt tilfeldig. 27. januar er den årlige internasjonale minnedagen for andre verdenskrigs Holocaust, hvor seks millioner jøder ble drept, over én million av dem i Auschwitz.

Mannen som arrangerer hendelsen er Jonny Daniels, som leder den ideelle organisasjonen «From the Depths«. De arbeider for å holde ved like minnet om Holocaust. Hver time dør én jødisk overlever i Israel, noe som gjør dette symbolsk viktig, sier han til Times of Israel.

Inne i en av sovebrakkene i Auschwitz (Foto: Andrea Grosso, flickr.com)
Inne i en av sovebrakkene i Auschwitz (Foto: Andrea Grosso, flickr.com)

– Det er ingen tid å miste. Vi nærmer oss det tidspunktet der det ikke vil finnes flere førstehåndsvitner. Det ansvaret faller på oss, ikke som jøder eller israelere, men som menneskehet som helhet. Vi må lære, være med overleverne og være rede til å forstå hva som skjedde, slik at vi kan sikre at det aldri skjer igjen, mener Daniels.

Knessets ordstyrer Yuli Edelstein (Foto: Knesset.gov.il)
Knessets ordstyrer Yuli Edelstein (Foto: Knesset.gov.il)

I tillegg til de 60 representantene vil forsvarsledelsen og sjefsrabbinatet i Israel delta på møtet, som vil ledes av Knesset-ordstyrer Yuli Edelstein.

– Holocaust begynte ikke med Auschwitz-Birkenau, men med boikotter, ord og steinkasting mot jødiske butikkvinduer. [… antisemittisme] er ikke kun et jødisk eller israelsk problem alene. Det startet med jødene, men det slutter ikke med jødene, sier Edelstein.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart