Fortsatt nære bånd til Tyrkia

I 2002 var det valg i Tyrkia. På grunn av en nokså spesiell valgordning, fikk partiet AKP (Rettferdighet og utvikling) rent flertall med ca. 35 % av stemmene bak seg. Da partiet vant valget, var det en viss frykt i Israel for hvordan det ville gå med forholdet mellom Tyrkia og Israel, som i årene før var meget nært.

330.000 israelske turister besøkte Tyrkia i år 2003.

 

AKP hadde nemlig vist tendenser i retning av islamisme.

Utviklingen etterpå har fjernet det meste av frykten i Israel. Men den dukket opp igjen nå i januar, da diktatoren i Syria, Bashar Assad, var å besøk i Tyrkia for å forsøke å bedre sine dårlige forbindelser med landet.

Men Israel hadde også besøk. Den tyrkiske finansministeren, Ali Babacan, kom for å overvære en økonomisk konferanse i Israel. Han er 35 år gammel og den yngste i regjeringen. Han var en av dem som startet AKP-partiet. Han sa at Israel hadde absolutt ingenting å frykte ved en tilnærming mellom Tyrkia og Syria. Båndene mellom Israel og Tyrkia var bedre enn noen gang tidligere, sa han. Han sa at partiet ikke var islamistisk, men konservativt og demokratisk, med vekt på tradisjon, familie, etikk og moral, og på at det skal være et velfungerende demokratisk system i Tyrkia. Partiet er også for et fullt skille mellom religion og stat, «ikke som i Israel», sa han.

Han syntes det var trist å se de tomme turiststedene i Israel. På tross av terrorbombene i Tyrkia i november, økte turisttrafikken til Tyrkia. En betydelig faktor i så måte var de 330.000 israelske turistene. Han venter at tallet vil øke ytterligere i år 2004.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart