Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran planlegger avtalebrudd

Iran og P5+1-landene i frhandlinger i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Iran og P5+1-landene i frhandlinger i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Ifølge det iranske statlige nyhetsbyrået Fars planlegger regimet i Teheran allerede å bryte rammeavtalen om landets atomprogram. Samtidig presenterer USA, Frankrike og Iran hver sine motstridende opplysninger om hva avtalen egentlig innebærer.

Irans utenriksminister Javad Zarif og lederen for Irans atomenergibyrå Ali Akbar Salehi sier til det iranske parlamentet at de vil ta i bruk nye avanserte sentrifuger til anrikning av uran allerede den samme dagen som atomavtalen med verdensmaktene implementeres. De sier de vil ta i bruk sentrifuger av typen IR-8, noe som ville innebære et fundamentalt brudd på rammeavtalen som ble inngått i forrige uke, slik avtalen ble presentert av USA. Slike sentrifuger vil kunne anrike uran 20 ganger raskere enn IR-1-sentrifugene de har brukt inntil nå.

 

– Kan lage bombe når som helst

Nyhetsbyrået Fars hevder at Zarif og Salehi kom med uttalelsene i et lukket møte med parlamentarikerne der de gjorde rede for innholdet i atomavtalen med P5+1-landene. Rammeavtalen ble inngått i Lausanne, Sveits, i forrige uke, og en detaljert endelig avtale planlegges å være klar i sommer.

Zarif skal også ha sagt til parlamentsmedlemmene at Iran er i stand til å produsere en atombombe ”når som helst”, men at de avstår fra å ta dette skrittet av religiøse årsaker, ifølge en rapport på Israel Radio som er gjengitt av Times of Israel.

 

Tre ulike avtaleversjoner

Amerikanernes oppsummering av rammeavtalen etterlater ingen tvil om at Iran de neste ti årene kun skal ha lov til å bruke førstegenerasjons IR-1-sentrifuger, og i begrenset omfang. Det er slik man vil sikre at tidsperioden Iran vil trenge fra et eventuelt avtalebrudd til de kan ha et ferdigstilt atomstridshode klart til bruk, skal være på minst ett år.

Likevel skal de iranske lederne ha sagt i parlamentet at det vil være i tråd med avtalen å ta de nye sentrifugene i bruk.

I Irans offentlige faktaoppsummering av avtalen fortelles det at de vil ”fortsette forsknings- og utviklingsarbeidet med avansert utstyr, og utvikle ferdig IR-4, IR-5, IR-6 og IR-8-sentrifuger i løpet av tiårsperioden for avtalen”.

Frankrikes faktaoppsummering av avtalen skiller seg dessuten også fra både iranernes avtaleinnhold og amerikanernes på flere punkter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart