Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas har beriket seg på Gazas bekostning

Hamas-leder Khaled Mashaal (t.h.). (Foto: lodgaard, flickr.com)
Hamas-leder Khaled Mashaal (t.h.). (Foto: lodgaard, flickr.com)
Hamas har sikret seg milliarder av kroner gjennom eiendomshandel og skattlegging av egyptisk drivstoff kjøpt på svartebørsmarkedet.

Blant Hamas-lederne som har tjent store summer, er den tidligere statsministeren fra Hamas i Gaza, Ismail Haniyeh. Natt til tirsdag ble forøvrig boligen hans rammet i et israelsk luftangrep.

Før brakseieren som Hamas vant ved valget i 2006, ble ikke 51 år gamle Haniyeh regnet som noen betydelig skikkelse innen Hamas på Gaza-stripen. Ifølge rapporter fra de senere årene har han imidlertid slått seg opp til millionær i kraft av sin økte betydning. I betrakting av at han ble født inn i en flyktningfamilie i al-Shati-leiren nord i Gaza er dette litt av en bragd.

I 2010 meldte det egyptiske magasinet Rose al-Yusuf at Haniyeh betalte godt og vel 24 millioner kroner for et 2.500 kvadratmeter stort landområde i Rimal, et populært nabolag ved stranden i utkanten av Gaza by. For å unngå oppstuss ble landområdet registrert i svigersønnens navn. Siden har det kommet meldinger om at Haniyeh har kjøpt en rekke hjem på Gaza-stripen. Alle er registrert i navnene til de 13 barna hans, skriver journalist Doron Peskin i Israels nest største avis Yedioth Aharonoth.

Eplet faller tydeligvis heller ikke langt fra stammen – i hvert fall ikke når det gjelder den eldste sønnen. Han ble arrestert på den egyptiske siden av grensen ved grenseovergangen i Rafah da han forsøkte å frakte med seg mange millioner kroner i kontanter inn til Gaza.

 

Subsidiert brennstoff solgt med enorm fortjeneste

Kilder i Gaza opplyser at Haniyehs rikdom i likhet med andre fremtredende skikkelser øverst i Hamas-hierarkiet i hovedsak kommer av den blomstrende tunnelindustrien. Sentrale Hamas-personligheter krevde 20 prosent skatt på alle varer som passerte gjennom tunnelene.

Hamas opplevde sine velmaktsdager etter at Egypts president Hosni Mubarak ble styrtet i 2011, og moderorganisasjonen Det muslimske brorskap ble stadig mer populær i Egypt.

Hamaslederne og forbundsfellene deres var slett ikke redde for å skilte med sin oppsiktsvekkende rikdom på den tida. Gazas marked for luksusvillaer til mange millioner kroner vokste raskt – de fleste av dem kjøpt av mennesker med tilknytning til lederskapet innen Hamas. En Gaza-innbygger som er vel kjent med eiendomsmarkedet, oppsummerte forholdene med en spydig bemerkning om en Hamas-mann som nylig hadde skaffet seg en luksusvilla: «For to år siden hadde han ikke engang råd til en pakke sigaretter!»

På samme tid sørget Khairat a-Shater, en lederskikkelse i Det muslimske brorskap i Egypt som styrte sitt eget forretningsimperium, for personlig å overføre flere titalls millioner i kontanter både til lederskikkelser innen maktapparatet på Gazastripen og til kommandanter tilknyttet den militære grenen av Hamas.

En rekke Hamasledere foretrakk, ifølge Peskin, å investere pengene i forskjellige egyptiske foretak. Ofte skjedde dette gjennom forretningsforbindelser i Det muslimske brorskap. I noen tilfeller var det Ayman Taha som sto for gjennomføringen av avtalene. Han er en av grunnleggerne til Hamas og betraktet som en av terroristorganisasjonens fremste talsmenn. I 2011 betalte Taha selv over fire millioner kroner for en tre-etasjers luksusvilla sentralt på Gazastripen. I fjor ble han anklaget for å være egyptisk spion.

Gatene i Egypt har de siste tre årene vært fulle av rasende menneskemengder – et raseri som er rettet mot Hamas som en følge av at terroristorganisasjonen tilsynelatende har tjent enorme summer på bekostning av en lutfattig egyptisk befolkning. Tunnelene i Rafah, byen som ligger på begge sider av grensen mellom Gaza og Egypt, ble for eksempel benyttet til en innbringende smugling av drivstoff fra Sinai. Den egyptiske regjeringen subsidierte drivstoffet så det skulle komme til Gaza til lav pris, men så ble det solgt for åtte ganger den opprinnelige prisen! Og de som tjente grovt på denne handelsvirksomheten, var medlemmer av Hamas – til tross for at Egypt ofte meldte at deres eget folk hadde desperat behov for drivstoffet.

Hamas har for lengst blitt en bevegelse med millionærer, sier professor Ahmed Karima ved Al-Azhar universitetet i Egypt. Han antar at terroristorganisasjonen kan ha så mange som 1200 millionærer i sine rekker. Han ønsker imidlertid ikke å si noe om hvor han har fått denne informasjonen fra.

 

Mashals promenade

Det er ikke bare Hamas-medlemmer på Gazastripen som har svingt seg opp økonomisk de siste årene. Det virker som om den politiske lederen Khaled Mashal også har puttet Hamas-midler i egen lomme. I 2012 meldte et jordansk nettsted at Mashal hadde kontroll med utrolige 16 milliarder norske kroner, for det meste deponert i banker i Qatar og Egypt. Sannsynligvis er dette midler som Hamas har samlet opp gjennom flere år med økonomisk støtte, sammen med utbytte av investeringer i forskjellige prosjekter i den arabiske og den muslimske verden. Dette omfatter investeringer i eiendomsprosjekter i Saudi Arabia, Syria og Dubai. Og rapporter tyder på at Mashal ikke alltid har vært like nøye med å skjelne mellom Hamaspenger og sine egne.

Terroristorganisasjonen ble tildelt et alvorlig økonomisk tilbakeslag da den ble presset ut fra Syria. Før konflikten tok til i 2011, hadde Hamas verdier i landet som beløp seg til 3,5 milliarder kroner. I tillegg til eiendommer investerte terroristorganisasjonen i en rekke handelsforetak, blant dem et fraktgodsselskap som var registrert på en syrisk forretningsmann som var nært knyttet til Moussa Abu Marzook. Marzook er Mashals stedfortreder.

Hamaslederne holder kortene tett til brystet både når det gjelder sine økonomiske transaksjoner og andre forhold, og sørger for å holde ting hemmelig. Investeringer gjøres via stråmenn ved hjelp av familie og forbindelser. Selskaper i Qatar som er knyttet til Mashal, er registrert på hans kone og datter.

Da Mashal ble tvunget til å stenge Damaskuskontoret, etter at Assad-regimet utviste dem, erklærte han at han ønsket å være i Qatar. Derfra påsto han at de 72 millioner kronene han hadde oppbevart i safen på Damaskuskontoret var gått tapt. Denne påstanden var det ikke mange som trodde på, skriver Peskin. Like til i dag tror de fleste at Mashal sørget for å overføre pengene til sine personlige konti.

Troverdige kilder hevder at et prosjekt i eiendomsselskapet Fadil i Qatar er knyttet til Mashal, hans sønn og dennes kone. Det prestisjepregede prosjektet i landets hovedstad Doha omfatter byggingen av fire tårn på over 27.000 kvadratmeter. Tårnene skal romme kontorer og et forretningsområde på 10-000 kvadratmeter. Selskapet har aldri vært villig til å avsløre hvem som finansierer prosjektet.

 

Les mer om Qatars finansiering av Hamas her.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart